24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Словенечката влада го отфрли предлогот на опозицијата за тестирање на дрога на службениците

НАЈЧИТАНО

Словенечката влада во четвртокот објави дека не го поддржува предлог-законот за задолжително тестирање на дрога од страна на високи функционери, тврдејќи дека предлогот премногу се меша во правата на поединците и е уставно сомнителен.

Законот, со кој ќе се тестираат примероци од крв, коса или урина за дрога најмалку еднаш годишно, беше поднесен до парламентот од опозициската Словенечка демократска партија СДС на поранешниот опозициски премиер Јанез Јанша.

Таа во своето образложение рече дека поради важноста на работата на споменатите јавни функционери и се поголемата употреба на дроги кај населението, станува јавен интерес да се знае дали меѓу корисниците на дрога има или не истакнати политичари.

Според предлогот, оние функционери кои ќе бидат тестирани во одреден момент ќе бидат избрани со ждрепка, тестирањето ќе се врши најдоцна 48 часа по ждрепката, а оние кои ќе одбијат тестирање ќе се сметаат дека го поминале тестот.

Владата на новиот премиер Роберт Голоб на седницата во четвртокот заклучи дека таквиот начин на тестирање на дрога би бил уставно контроверзен, особено во случаи кога поединецот не се согласува на тестирање.

Дополнително, Владата оцени дека тоа нема да го реши целиот проблем со сите психоактивни супстанци кои можат да влијаат на совесното, непристрасното и квалитетно извршување на задачите на државните функционери, соопшти во четвртокот владината канцеларија за комуникации.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО