25.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Словенечката влада го отфрли предлогот државните функционери да бидат тестирани за дрога

НАЈЧИТАНО

Законот, според кој пратениците, министрите и државните секретари, како и претседателот и владата, најмалку еднаш годишно би тестирале крв, коса или урина за лекови, во собраниска процедура го достави опозициската СДС. на поранешниот премиер Јанез Јанша.Во образложението се наведува дека поради важноста на работата на споменатите јавни службеници и се поголемата употреба на дроги кај населението, станува јавен интерес да се знае дали меѓу корисниците на дрога има или не истакнати политичари.

Според предлогот, оние функционери кои ќе бидат тестирани во одреден момент ќе бидат избрани со ждрепка, тестирањето ќе се врши најдоцна 48 часа по ждрепката, а оние кои ќе одбијат тестирање ќе се сметаат дека го поминале тестот.

Владата на новиот премиер Роберт Голоб на седницата заклучи дека ваквиот начин на тестирање на дрога би бил уставно спорен, особено во случаи кога поединец не се согласува на тестирање.

Дополнително, Владата оцени дека на тој начин нема да се реши проблемот со сите психоактивни супстанци кои можат да влијаат на совесното, непристрасното и квалитетно извршување на задачите на државните функционери, соопшти владината канцеларија за комуникации.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО