23.1 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Складирање гориво дома: „Ова може да биде многу опасно“

НАЈЧИТАНО

Цените на горивата значително се зголемија од 1 мај. Како резултат на тоа, многумина претходно полнеле автомобили со гориво, како и цистерни и контејнери што ги носеле со себе на бензинските пумпи. Сепак, полицијата предупредува дека неодамна забележала дека луѓето несоодветно чуваат гориво, што може да биде многу опасно.

Минатата недела владата на Јанез Јанша одлучи да не ги регулира цените на моторните горива, па на 1 мај цените скокнаа на сите бензински пумпи низ државата. Поради значителниот скок на цените – литар бензин поскапе за 10 центи, а дизелот за дури 30 центи – многумина деновите пред поскапувањето отидоа на бензински пумпи и ги наполнија резервоарите на своите автомобили.
Некои бензински пумпи низ земјата, исто така, објавија дека останале без дизел. Меѓутоа, некои точеле гориво и во пластични и други контејнери во страв од повисоки цени, што може да биде крајно опасно, предупредува полицијата.

Полициската управа на Љубљана денеска соопшти дека во пракса открива случаи каде со ракување со запаливи материи е загрозена безбедноста на луѓето. „Откриваме случаи на несоодветно складирање на запаливи материи и понатамошно ракување со нив, како и несоодветен транспорт. Овие се обично бензин. Несреќи може да се случат кога испарувањата ќе дојдат во контакт со извор на топлина (палење оган, пушење итн.). Во такви случаи може да има и експлозии и големи пожари кои претставуваат сериозна закана по човечкиот живот или предизвикуваат друга општа опасност и го загрозуваат имотот“, предупредуваат од полицијата.

Бидете внимателни при складирање
Се повикуваат луѓето да бидат особено внимателни при транспортирање, складирање и ракување со запаливи материи и да ги почитуваат сите законски ограничувања, како за транспорт, така и за понатамошно складирање. Додаваат дека горивото е соодветно да се складира само во контејнери кои имаат соодветен сертификат, но важно е добро да се затвораат и да не се чуваат во близина на извори на топлина (печки и слично), бидејќи загревањето предизвикува поголем притисок и така и можноста од нив да излегуваат испарувања. „Просториите во кои ги складираме овие супстанции треба да бидат воздушни, а контејнерите треба да се носат на отворено при ракување (тече или нешто слично). Меѓутоа, никогаш не палиме отворен оган на местата каде што се чуваат или кога ракуваме со нив“, советуваат полицајците од Љубљана.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО