23.9 C
Ohrid
Monday, May 23, 2022

СКАНДАЛ-Беким Сали барал од сите директори на здравствените центри 50% застапеност на албанците од неговата партија во сите ресори на Министерство за здравство!?

НАЈЧИТАНО

Хаос и општа паника во кабинетот на министерот за здравство Беким Сали, од како минатата недела пред веливгденски изготвиле противзаконски решенија и направиле вистински хаос во работењето на пректните единици во министерството, со што извршиле урнисување на целиот здавствен систем на шптета на граѓаните на Македонија.

Беким Сали барал 50% застапеност на албанците од неговата партија во сите ресори на Министерство за здравство!?

Министерот за здравство Беким Сали веднаш по превземањето на функцијата извршил комплетна промена во организациската поставеност во министерството.На спратот каде се навоѓа кабинетот на министерот ,единствен лик со македонска националност кој останал на тој спрат е помошникот министер Рендески, останато све е пометено во подрумски простории и во бараките на министерството??!!

Министерот Беким Сали се потрудил предвеливгденски да им ги честита празниците на македонците вработени во министерството,за таа цел Сали изготвил дузина решенија , каде што сите кадри во минситерството кој биле поставени од министрите Тодороф и Филипче ги разместил на други работни задачи, решенија кој тотално биле противзаконски изготвени , спротивни со закон за државна администрација.

Ваквите решенија на министерот Сали им ги изготвиле 4 лица од кој две лица пензионери, кој Сали ги земал како надворешни советници со надоместок од фантастични 50.000 денари!!

Од друга страна глвен егзекутор се појавува извесна доктрока Маја Манолева од  ЈЗУ „Завод за физикална медицина и рехабилитација“ ,партиски егзекутор на СДСМ но и се појавува како управител на ПЗУ „ФИЗИОПЛУС Д-Р МАНОЛЕВА“,за што Државната комисија за спречување на корупцијата на РСМ отворила предмет против неа уште во 2018 година поради изразит судир на интереси.

Сопругот на Манолева е назначен за директор на сеедно училиштеНикола Карев,а бил и претседател на Совет на Општина Карпош!!??

Министертвото за здравство има запослено 18 правници кој зад себе имаат длабоко работно искуство, но таквиот кадар за министерот Беким Сали бил неподобен,па за таа цел ангажира две пензионерки Ангелина Бачановиќ и Анка Георгиевска, ем пензионерки ,ем лапнале партиски договори со паушални износи од по 50.000 денари.Овие две пензионерки ,заедно со Манолева и Гордана Мајнова ги изготвувале противзаконските решенија за нова распределба на функциите во МЗ ,како и за смената на директорот на охридската болница Др.Горан Балевски,но врвот на криминалот е назначувањето на новиот директор на охридската болница Асен Шајн ,каде во решението кој го составиле дотичниве ,а се потпишал министерот Беким Сали , се повикуваат на Член 107 од закон за здравствена заштита???

Сите директори во Амфитеатар на нова рамковна престава?!

Изминативе два дена во Министерството за здравство на РСМ беа повикани сите директори на здравствените установи во Македонија.на оваа виссокоинтелегентна елита ,лекции им држел некое си шефче на кабинет на Сали,за тоа како мораат да направат нови систематизации и како мора да албанската заедница биде застапена 50% од мединицки и немедицински кадар,но и дека за барањата за нови вработувања кој ги испратиле директорите до МЗ ќе морале да ги корегираат и на огласите јасно да стоело етничката припадност???таков бил коалицискиот договор?!

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО