18.2 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Синдикатот „Фиат Пластик“: Очекуваме договор на средбата со Вучиќ

НАЈЧИТАНО

Работниците на Фиат Крагуевац, незадоволни од неуспешните преговори со раководството на фабриката и владините претставници за нивниот иден работен статус, во сабота доаѓаат во Белград на разговор со српскиот претседател Александар Вучиќ, оттогаш како претставник на Самостојниот синдикат на Фиат пластика Зоран Миљковиќ рече дека очекуваат конкретен и конечен одговор.

Миљковиќ рече дека претседателот на Србија е сериозен човек и оти верува дека не би ги повикал „бесплатно“ во неговиот кабинет доколку нема решение.

Тој истакна и дека бил „умерен оптимист“ пред утрешната средба со Вучиќ.

Наведе дека се очекува договор, работниците повеќе да не „вртат во круг“ и да мора да протестираат на улица.

„Клучно е да сакаме да останеме на нашите работни места во Фиат и да бидеме на минимум до почетокот на производството на електричното возило“, нагласи Миљковиќ.

Според него, претставниците на работниците и синдикатите се залагаат за „достоинствена“ отпремнина за работниците кои сакаат да ја напуштат фабриката, односно 1.000 евра годишно.

Миљковиќ изјави дека и работниците можат доброволно да се изјаснат за понудата на „Фиат“ да одат на работа во Словачка.

Според Миљковиќ, на средбата со Вучиќ ќе одат претставници на сите синдикати во Фиат и претставник на работниците, но и дека денеска ќе биде договорен составот на делегацијата.

Миљковиќ изјави дека доколку работниците не бидат задоволни по средбата со Вучиќ, протестите ќе продолжат.

Компанијата Стелантис, во чиј состав е и крагуевачката фабрика Фиат, поради најавената двегодишна подготовка за производство на електрични автомобили, на работниците им понудила да одат во неколку нејзини фабрики во Европа или отпремнина од 220 евра годишно, но одзивот за заминување во странство е мал.отпремнина.

Работниците бараат понудата за отпремнина по година стаж да се зголеми на 1.000 евра и да се изземат заштитените категории од социјалната програма.

Меѓу барањата е работниците додека се подготвуваат за производство на електромобил во фабриката, да се вработат во други фирми, не подалеку од 50 километри од Крагуевац, а да се обезбеди минимум за оние работници кои не сакаат да заминат во странство. .

На 22 јуни неколку стотини работници на крагуевачката фабрика за автомобили Фиат неколку часа блокираа дел од автопатот низ Белград, во близина на Сава Центар, барајќи од Владата на Србија решение за проблемите што ги имаат со компанијата Стелантис.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО