25.9 C
Ohrid
Tuesday, August 9, 2022

Синдикатот: Официјално започна пензионирањето на професионалните војници

НАЈЧИТАНО

Воениот сојуз на Србија соопшти дека официјално започна пензионирањето на професионалните војници, што беше една од главните цели на тој сојуз на Србија од неговото основање.

Потсетија дека напредокот е постигнат во 2017 година, на јавната расправа за Законот за изменување и дополнување на Законот за вооружените сили на Србија, кога всушност беше утврдено дека на професионалните војници може да им се продолжи договорот и по 40 години, а дури до 53 години, по што продолжи борбата за продолжување на договорите до правото на пензија.

Тие го наведоа примерот на нивниот колега од синдикатот, Срѓан Костиќ, кому во јануари 2018 година му престана службата во српските вооружени сили поради истекот на договорот, а усвојувањето на измените на Законот за вооружените сили на Србија ќе овозможи неговата служба да продолжи во јуни истата година.

По ова, договорите на определено време беа продолжени додека Срѓан не оствари 35 години стаж и 55 години, со што беше исполнет условот за пензионирање“, наведуваат од Синдикатот, истакнувајќи го како позитивен пример.

Тие оценија дека, како најголема категорија на лица во Армијата на Србија, професионалните војници даваат неизмерен придонес во оперативната способност на армијата и затоа е неопходно да се регулира нивниот статус.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО