7.9 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Синдикатот на ФЦА: Очекуваме исплатата на отпремнините да заврши во следните неколку дена

НАЈЧИТАНО

На работниците во Фиат, кои не одлучија да заминат во Словачка и беа прогласени за технолошки вишок, во следните неколку дена ќе им биде исплатена отпремнина, соопштија од независниот синдикат „ФЦА Србија“.

Како што рече претседателот на независниот синдикат „ФЦА Србија“ Саша Ѓорѓевиќ, во текот на денот компанијата ќе испраќа налози до банките за исплата на отпремнини.

Очекуваме во следните неколку дена да заврши исплатата на отпремнините, како што се договоривме, 790 евра годишно стаж во Фиат и 500 евра годишно стаж во поранешна Застава“, рече Ѓорѓевиќ.

Тој изрази очекување дека по завршувањето на исплатата на отпремнините ќе се знае точниот број на работници кои ќе ја напуштат фабриката со отпремнини.

Претходно испратнини беа исплатени на 492 работници, кои се пријавија за доброволно заминување со социјалната програма.

Ѓорѓевиќ рече дека до крајот на месецот очекува нова средба на претставниците на синдикатот во Претседателството на Србија во врска со спроведувањето на социјалната програма, списокот на работници кои припаѓаат на заштитените категории и можностите за вработување на поранешните работници на Фиат .

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО