17.9 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Симптоми кои може да укажуваат на згрутчување на крвта

НАЈЧИТАНО

Згрутчувањето на крвта е многу сериозно и треба да се лекува што е можно поскоро. Во некои случаи, тие можат да се претворат во итни медицински состојби ако поминат без медицинска интервенција.

Згрутчувањето на крвта во нозете може да биде исклучително опасно ако се ослободи и патува до други делови од телото, особено ако стигнат до мозокот или срцето.

Во некои случаи, згрутчување на крвта може да влезе во белите дробови, предизвикувајќи потенцијално фатален настан наречен белодробна емболија.

Што предизвикува згрутчување на крвта?
Згрутчување на крвта се формира кога тромбоцитите се групираат во крвта. Овој процес може да се активира со повреда, иако понекогаш згрутчување на крвта се формира на места каде што нема знаци на повреда. Меѓутоа, честопати ризикот од згрутчување на крвта може да се зголеми од разни други фактори.

Некои лекови може да го зголемат ризикот од згрутчување на крвта, но и пушачите се повеќе склони кон нив. Исто така, долгото седење или одмор во кревет може да ги зголеми шансите за формирање на згрутчување на крвта. Покрај тоа, нивното создавање зависи од возраста, неодамнешната голема операција, телесната тежина, бременоста, семејната историја и основните медицински состојби.

Кои се симптомите на згрутчување на крвта во ногата?
Згрутчувањето на крвта покажува различни симптоми во зависност од тоа каде се наоѓаат во телото. Нозете и рацете се двете најчести области за формирање на згрутчување. Според NHS, некои од најчесто пријавените знаци на згрутчување на крвта вклучуваат мачна болка или грчеви, оток, црвенило и топлина во ногата или раката.

Луѓето може да забележат и отежнато дишење, силна болка во градите при вдишување или кашлање крв. Ова е обично исклучително сериозна фаза и лицето мора да започне со третман што е можно поскоро.

Отокот е еден од најчестите симптоми на згрутчување на крвта во ногата
Пациентите исто така може да забележат дека целата нога почнува да отекува и може да биде топла или жешка на допир. Некои луѓе исто така доживуваат чешање како симптом, а кожата често е иритирана, може да се поплави или да поцрвени. Областа околу згрутчувањето станува болна, а оние кои го доживеале тоа ја опишале болката како „тапа“.

Во тешки случаи, некои луѓе исто така може да имаат проблеми со дишењето. Ова е обично знак дека згрутчувањето е транспортирано во белите дробови. Во секој случај, препорачливо е да се консултирате со лекар доколку почувствувате некој од овие симптоми.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО