16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

Симптомите на продолжениот ковид вклучуваат сексуална дисфункција и губење на косата

НАЈЧИТАНО

Губењето на косата и либидото треба да се додадат на симптомите поврзани со продолжениот ковид, предупредуваат британските истражувачи.

Тие споредиле речиси половина милион луѓе кои закрепнале од инфекција со САРС-КоВ-2 пред средината на април 2021 година без да бидат хоспитализирани со речиси два милиони незаразени луѓе на слична возраст, пол и здравствена состојба, пренесува Ројтерс.

Севкупно, 62 постојани симптоми биле значително поврзани со инфекција со SARS-CoV-2 по 12 недели, објавија истражувачите во Nature Medicine.

Меѓу најчестите беа отежнато дишење, губење на чувството за мирис, болка во градите и треска, но студијата исто така идентификуваше проблеми со меморијата, неможност за извршување познати движења или команди, инконтиненција на дебелото црево, еректилна дисфункција, халуцинации и оток на екстремитетите како почести кај луѓето.со продолжен ковид.

Во споредба со неинфицираната група, оние од заразената група имале речиси четири пати поголема веројатност да пријават опаѓање на косата и повеќе од два пати поголема веројатност да пријават тешкотии со ејакулација или намалено либидо.

Шансите за развој на продолжен ковид беа поголеми кај помладите луѓе, жените и расните малцинства, открија истражувачите.

„Ова истражување го потврдува она што пациентите им го кажуваа на лекарите и на креаторите на политиката за време на пандемијата, дека симптомите на продолжениот ковид се екстремно широки и не можат целосно да се објаснат со други фактори како што се факторите на ризик од начинот на живот или хроничните здравствени состојби“, рече тој. Шамил Харун, д-р, од Универзитетот во Бирмингем, кој ја виде студијата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО