5.9 C
Ohrid
Thursday, February 2, 2023

СЗО ја обвини пандемијата Ковид-19 за зголемувањето на заболените од туберкулоза

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Според извештаите на Светската здравствена организација (СЗО), бројот на заболени од туберкулоза со години се намалува. Сега тој број повторно се зголемува.

Оваа организација смета дека тоа се случило поради пандемијата на коронавирус, бидејќи кризата што следеше после Ковид-19 имаше големо и трајно влијание врз пристапот до дијагностика и третман.

Според извештаите на Батут, во Република Србија во 2020 година биле пријавени 314 случаи на сите форми на туберкулоза, кои се предмет на задолжително пријавување, со стапка на известување од 4,55/100.000.

Вредноста на стапката на известување во 2020 година е за 49,6 отсто помала во споредба со 2019 година, кога биле пријавени 623 случаи на туберкулоза.Имајќи предвид дека во изминатите 15 години, просечниот годишен пад на бројот на заболени од туберкулоза беше меѓу пет и 10 проценти, што е во согласност со постоечките научни сознанија од областа на контролата на туберкулозата, таквата вредност може да укажува на намален број на дијагностицирани случаи од една страна и нецелосно пријавување поради епидемиолошката состојба предизвикана од вирусот САРС-КоВ-2.

На територијата на централна Србија пријавени се 238 случаи на туберкулоза, што е три пати повеќе отколку во Војводина каде се регистрирани 76 случаи.

Процентот на заболени од Војводина во вкупниот број заболени од туберкулоза во 2020 година е ист како и во 2019 година. Најголем број заболени е регистриран во Белград (101) со стапка од 5,96/100.000, што е помало во однос на 2019 година кога стапката изнесувала 9,79/100.000.

Највисока стапка на известување е регистрирана во областа Мачвански (8,74/100.000), а најниска во областа Пирот (2.42/100.000).

Областите Поморавски, Јабланички и Сремски не пријавиле ниту еден случај на туберкулоза во 2020 година, според Батут.

Пријавени се 10 смртни случаи од туберкулоза, што е за седум отсто повеќе во однос на претходната година кога од оваа болест починаа девет лица, додека е седум пати помалку во однос на 2007 година.

Најголем број починати, дури 70 отсто, се регистрирани на територијата на град Белград. Меѓу починатите, најголем број, девет лица, се од машки пол, како и во претходните неколку години.

Најголем број умрени лица се регистрирани во возрасната група од 60 и повеќе години. Два смртни случаи се регистрирани во возрасната група од 40 до 49 години и еден во возрасните групи од 30 до 39 и од 50 до 59 години поради придружни заболувања.

Батут наведува дека во текот на 2020 година немало смртни случаи од туберкулоза во Војводина, за разлика од претходната година кога во Војводина биле регистрирани најголем број смртни случаи, пет случаи.

Највисоки стапки на известување за туберкулоза специфична за возраста во 2020 година во Република Србија се регистрирани, како и претходните години, во возрасните групи од 60 години и постари и во возрасната група од 50 до 59 години.

Како и претходните години, и во текот на 2020 година се регистрирани поединечни случаи на туберкулоза кај деца.

Перкулозата би можела да се искорени до 2045 година, но со подобро финансирање

Кога станува збор за полот, распределбата на заболените од туберкулоза покажува дека бројот на заболени мажи од туберкулоза е за 85 отсто поголем од бројот на заболени жени од оваа болест, што е за 35 отсто повеќе од претходните години.

Во 2020 година, 94 отсто од пациентите имале белодробна локализација на болеста (ПТБ), осум отсто повеќе отколку во 2019 година. Кај заболените од белодробна туберкулоза 81 процент биле бактериолошки потврдени.

Од екстрапулмоналните локализации, како и претходните години, и во 2020 година најчесто е регистрирана ТБ на плеврата (белодробно ткиво), 30 отсто и ТБ на екстраторакални лимфни жлезди, 22 отсто.

Во 2020 година пријавени се две лица заболени од мултирезистентна туберкулоза, што е помалку во споредба со минатата година, како и со периодот од 2010 до 2018 година, кога годишно се регистрирани од пет до 13 случаи.

Разликата во бројот на регистрирани случаи и оние кои се вклучени во лекувањето се однесува на дел од пациентите кои биле регистрирани во претходните години, а подоцна вклучени во лекувањето. Организираното лекување на оваа болест во Србија започна во 2009 година. Споредено со периодот пред 2013 година, вакви случаи има се помалку.

Во последните четири години има помал број на претходно лекувани пациенти со мултирезистентна туберкулоза во однос на периодот од 2009 до 2016 година, што укажува на добриот успех на лекувањето на оваа форма на болеста кај нас.

Заклучокот на Батут е дека стапката на известување за туберкулоза во Република Србија во последните шеснаесет години бележи континуиран пад благодарение на програмската здравствена заштита заснована на стратегиите на СЗО.

Во текот на 2020 година, поради епидемијата на заразната болест Ковид-19, има недоволно регистрирање на заболени од туберкулоза. Од друга страна, има зголемување на стапката на смртност од

на туберкулоза во 2020 година во споредба со претходната година.

Туберкулоза во Нови Пазар
Дека туберкулозата се вратила кај децата на училишна возраст потврди денеска портпаролката на Институтот за јавно здравје во Нови Пазар, Маја Иковиќ, која рече дека по три деца од основните училишта „Братство“ и „Стефан Немања“ заболеле од туберкулоза, а дека тестирањето на другите беше во тек на учениците и наставниот кадар во овие образовни институции.

Симптоми на туберкулоза
Најчестите симптоми на туберкулоза се:

– слабост

– губење на апетит и губење на тежината

– зголемено ноќно потење

– Висока температура

– сува кашлица која трае подолго од три недели.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Владата го смени името, но но не и планот

Владата воведува данок против оние форми кои енормно профитираа од кризите изминативе две-три години, само го нарекува со друго има, данок за солидарност. Имено, доколку државата...

И на МНР му „пукна филмот“

Министерството за надворешни работи на Северна Македонија преку соопштение, со жалење констатира дека собраниската декларација за наводна „ескалација на агресивни антибугарски активности во Република...

Груевски ја коментира ситуацијата со соседна Бугарија

„Од секогаш сум тврдел дека македонското прашање може да се затвори само тогаш кога ќе е во корист на Македонија и на македонскиот народ...
spot_img
spot_img
spot_img