22.9 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

СЗО очекува високи нивоа на коронавирус ова лето во Европа

НАЈЧИТАНО

Светската здравствена организација очекува „високи нивоа“ на „Ковид-19“ во Европа ова лето и повика на внимателно следење на вирусот, бидејќи бројот на новозаразени лица секојдневно се зголемува тројно во последниот месец.

„Додека земјите низ Европа ги укинуваат социјалните мерки што беа во сила, вирусот ќе циркулира на повисоки нивоа ова лето“, рече директорот на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Тој рече дека вирусот нема да исчезне бидејќи земјите престанале да го контролираат, дека продолжува да заразува и дека продолжува да се менува и дека продолжува да убива.

Поттикнат од субкултурата на омикрон БА.5, бројот на случаи на инфекција во околу педесет земји опфатени со СЗО Европа достигна близу 500.000 новозаразени дневно оваа недела, додека беше околу 150.000 на ден на крајот на мај, според светската организација.

Со меѓу 4.000 и 5.000 смртни случаи од ковид регистрирани дневно во текот на поголемиот дел од зимата, бројот на загинати сега останува на ниско ниво од 500, ниво од летото 2020 година.

Речиси сите европски земји бележат голем пораст на бројот на заболени, а по бројот на нови случаи водат Португалија, Луксембург, Франција, Грција, Кипар, Германија и Австрија.

„Се надеваме дека обемните програми за вакцинација што ги имаа повеќето земји, како и претходните инфекции, значат дека ќе ги избегнеме најтешките последици што ги имавме најрано во пандемијата“, рече Клуге.

Тој, сепак, посочи дека сепак се препорачува луѓето да не се движат.

СЗО ги повикува Европејците да продолжат да се изолираат во случај на респираторни симптоми, да проверат дали нивната вакцина е ажурирана и да носат маска на места со многу луѓе.

„Треба да продолжиме да го следиме вирусот, бидејќи ако не го правиме тоа сè повеќе слепуваме за начинот на пренесување и неговиот развој“, рече Клуге.

Тој ги повика и европските земји да го зголемат нивото на вакцинација.

„Високиот имунитет кај населението и изборот за намалување на ризикот за старите лица ќе бидат клучни за спречување на дополнителна смртност ова лето“, рече тој.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО