25.9 C
Ohrid
Tuesday, August 9, 2022

Семејствата пристигнаа во Козарац: Збогум со 16-те жртви од Приједор

НАЈЧИТАНО

Семејствата пристигнуваат во Меморијалниот центар Камичани во Козарац кај Приједор, каде денеска ќе се одржи погребната молитва и погребот на 16-те жртви од Приједор убиени пред 30 години.

Тие се збогуваат со најблиските кои беа убиени пред 30 години. Остатоците на жртвите се пронајдени на десет различни локации.

Погребната молитва за 16 жртви ќе ја води реису-л-улемата на Исламската заедница во Босна и Херцеговина, Хусеин еф. Кавазовиќ.

Најмладата жртва што ќе биде погребана денеска е Самед (Хасе) Јакуповиќ, кој имал само 19 години кога бил убиен. Исчезнал во областа Козарац во јуни 1992 година, а неговите останки биле ексхумирани во месноста Сивци во 1998 година.

Најстарата жртва што е погребана е Едхем (Абид) Калтак. Во моментот на смртта имал 65 години. Исчезна во 1993 година во градот Горња Пухарска, а неговите посмртни останки беа ексхумирани на гробиштата Цејреци во 2022 година.

Меѓу жртвите кои ќе бидат погребани денеска е и Фикрет (Мехмед) Жериќ, роден 1956 година. Неговите останки се пронајдени на местото на гробницата Ризвановиќи – Школа.

Конечниот мир ќе го најде и Хидајет (Каранфил) Кадиќ, роден 1957 година. Неговите останки се пронајдени на местото на гробницата Ризвановиќи – Школа.

На погребот ќе бидат погребани и посмртните останки на Бахрија (Абаз) Модроње, роден 1971 година, чии останки беа пронајдени на местото на гробот Козарац – Гаревци.

Меѓу жртвите кои денеска ќе бидат погребани е и Теуфик (Адем) Мујагиќ, роден 1959 година, чии останки се пронајдени на местото на гробницата Трнопоље – Матриќи.

На истиот локалитет се пронајдени и посмртните останки на Џемал (Мухарем) Жериќ, роден 1954 година.

Својот конечен мир ќе го најде и Муамер (Решад) Куленовиќ, роден 1963 година, а неговите посмртни останки се пронајдени во областа Просар – Бјаковац.

А на погребот во Козарац ќе биде погребан Вехид (Хамзо) Рамулиќ, роден 1970 година. Неговите останки се пронајдени во месноста Зецови – Радуловиќи.

На гробиштата во Чејреци се пронајдени посмртните останки на Мустафа (Хасан) Деумиќ, роден 1938 година.

На локалитетот Котловача се пронајдени посмртните останки на Емир (Сулејман) Кахримановиќ, роден 1969 година.

Посмртните останки на Зијад (Пашо) Велиќ, роден 1972 година, како и на Сејад (Ибрахим) Авдиќ, роден 1955 година, се пронајдени на местото Коричански стијене, кои ќе бидат погребани и на овогодинешниот колективен погреб.

Денеска ќе биде погребан Сабахудин (Хајро) Ичиќ, роден 1971 година, а неговите посмртни останки се пронајдени на местото на гробницата кај Кориќанске стијене.

Во истата гробница се пронајдени и посмртните останки на Сафет (Џемал) Сивац, роден 1971 година.

На колективниот погреб во Козарац ќе биде погребан и Миралем (Ќамил) Хоповац, роден 1940 година, а неговите посмртни останки се пронајдени во гробот кај Храстова Главица.

Во 1990-тите, 3.176 несрпски цивили беа убиени во Приедор. Досега се пронајдени посмртните останки на околу 2.500 лица од Приједор, а се уште се трага по околу 620 жртви.

Убиените Бошњаци беа фрлени во индивидуални, заеднички и масовни гробници. Досега посмртните останки на убиените граѓани на Приједор се пронајдени на 501 локација, во 73 масовни гробници (примарни и секундарни) во десет општини и три држави – Босна и Херцеговина, Хрватска и Србија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО