22.9 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Секој осми заразен со корона има долгорочни симптоми

НАЈЧИТАНО

Еден од осум луѓе кои страдаат од коронавирус развива барем еден долгорочен симптом на ковид, според една од најобемните студии објавени во четвртокот.

Со повеќе од половина милијарда случаи на коронавирус регистрирани ширум светот од почетокот на пандемијата, расте загриженоста за долготрајните симптоми на ковид.

Сепак, речиси ниту едно од постојните истражувања не ги споредило луѓето кои долго време боледуваат од Ковид со луѓе кои никогаш не биле заразени, па можно е некои од здравствените проблеми да не се предизвикани од вирусот.

Како дел од новата студија објавена во медицинското списание The Lancet, повеќе од 76.400 возрасни лица во Холандија пополниле онлајн прашалник за 23 вообичаени долгорочни симптоми на ковид.

Помеѓу март 2020 година и август 2021 година, секој учесник го пополнил прашалникот 24 пати.

Во овој период, повеќе од 4.200 од нив – 5,5 проценти – пријавиле дека имаат Ковид.

Од оние со Ковид, повеќе од 21 процент имале барем еден нов или сериозно влошен симптом три до пет месеци откако се заразиле.

Сепак, скоро девет проценти од контролната група не-Ковид пријавиле слично зголемување.

Ова сугерира дека 12,7 отсто од оние кои имале Ковид – околу еден од осум луѓе – страдале од долгорочни симптоми, се вели во студијата.

Истражувањето, исто така, забележа симптоми пред и по инфекцијата со Ковид, што им овозможи на истражувачите дополнително да утврдат што е поврзано со вирусот.

Утврдено е дека вообичаените долгорочни симптоми на Ковид вклучуваат болка во градите, отежнато дишење, болки во мускулите, губење на вкус и мирис и општ замор.

„Голем напредок“
Еден од авторите на студијата, Аранка Балеринг од Универзитетот во Гронинген во Холандија, рече дека продолжениот ковид е „итен проблем со зголемување на човечките жртви“.

„Со гледање на симптомите кај незаразена контролна група и кај поединци пред и по инфекцијата со САРС-КоВ-2, можеме да ги објасниме симптомите кои можеби произлегле од здравствените аспекти на пандемијата на незаразна болест, како што е стресот предизвикан од ограничувања и несигурност, ” таа рече.

Авторите на студијата рекоа дека истражувањето е ограничено со тоа што не ги опфаќа подоцнежните варијанти како што се делта и омикрон и не собира информации за некои симптоми како што е маглата во мозокот, кои оттогаш се сметаат за вообичаен знак за продолжена ковид.

Втората авторка на студијата, Џудит Росмален, рече дека „идните истражувања треба да вклучуваат симптоми на ментално здравје“ како што се депресија и анксиозност, како и аспекти како што се мозочна магла, несоница и чувство на слабеење дури и по мал напор.

Кристофер Брајтлинг и Рејчел Еванс, експерти од Универзитетот во Лестер во Велика Британија, кои не беа вклучени во студијата, рекоа дека тоа е „голем напредок“ во однос на претходните истражувања за долгорочен ковид бидејќи била вклучена и неинфицирана контролна група.

„Охрабрувачки, податоците од други студии“ сугерираат дека има помала стапка на долгорочен ковид кај луѓето кои се вакцинирани или биле заразени со варијантата омикрон, забележаа тие во сродниот коментар во Лансет.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО