9.9 C
Ohrid
Thursday, December 8, 2022

Седум работи што треба да ги проверите пред да ја вклучите климата

НАЈЧИТАНО

Со доаѓањето на топлите летни денови, бараме начини како да се разладиме, а повеќето од нас имаат клима уред дома за да ни помогнат во тоа. Но, ако вашиот клима уред не е вклучен од минатото лето, прво треба да проверите неколку работи пред повторно да го користите за да бидете сигурни дека сè работи правилно.

Ова се седумте работи што треба да ги проверите пред да ја вклучите климата.

1. Термостат
Дали вашиот термостат покажува знаци на оштетување? Ако одговорот е да, треба да размислите за замена на термостатот.

Размислете за енергетски ефикасен програмабилен термостат за одржување на удобна температура во вашиот дом додека заштедувате пари на општите трошоци.

2. Кондензатор
Надворешниот кондензатор на климата е неактивен со месеци. Можно е да се залепиле разни работи – лисја, нечистотија и други разновидни отпадоци. Кондензаторот треба да се исчисти и да се отстрани вишокот вода.

Дополнителен совет: заштитете го кондензаторот со ќебе следната зима.

3. Калеми
Намотките на клима уредот имаат важна функција, а тоа е да ја отстранат топлината од воздухот што доаѓа во уредот. Намотките најдобро се чистат еднаш годишно.

4. Матична плоча
Ако минатата есен го исклучивте прекинувачот на надворешната единица на клима уредот, ќе треба повторно да го вклучите оваа пролет. Идеално би било да го направите ова 24 часа пред да почнете да го користите клима уредот.

Оваа работа можете сами да ја работите, но доколку забележите некакви потешкотии и проблеми, најдобро е да повикате стручњак.

5. Ниво на течноста за ладење
Исто така, важно е да се провери нивото на ладилното средство во уредот, односно течноста што испарува и кондензира за време на циклусот на ладење. Иако никогаш не истекува, нивото на течноста за ладење ќе ви падне ако некаде има истекување.

6. Филтер за воздух
Филтерот за воздух мора да биде чист и незатнат за да се овозможи правилен проток на воздух. Кога користите клима уред, треба да го проверувате филтерот на секои 30 дена, а Huskyair советува да го менувате најмалку еднаш на секои три месеци.

7. Вентилатор
Сечилата на вентилаторот треба да се исчистат со правосмукалка, а потоа да се исчистат. Потоа затегнете ги прицврстувачките завртки и подмачкајте го моторот доколку е потребно.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО