20.9 C
Ohrid
Tuesday, May 17, 2022

Северина на митингот за Мирела: „Жената не е јуница или инкубатор. Доволно! “

НАЈЧИТАНО

Во четвртокот, повеќе од 10.000 демонстранти го парализираа Загреб. Тие спонтано се собраа на митингот за поддршка на трудницата Мирела Чавајда, која реши да ја прекине бременоста поради тешко погоден плод, но властите ја спречија во тоа. 39-годишната, која ќе абортира во Словенија, ја поддржува и ѕвездата Северина, која учествуваше на протестот на улиците на З

агреб.Северина, која неодамна го прослави својот 50-ти роденден, многу јасно го кажа својот став преку објавата на својот Инстаграм со наслов „Жената не е јуница или инкубатор“. Таа додаде дека министерот за здравство ги прекршува сите државни закони. „Шефот на болницата Петар и деканот на Медицинскиот факултет во Загреб ги игнорираат сите закони на оваа земја. Никој не зборува за жена, нејзината состојба и нејзините права гарантирани со закон “, го започна својот рекорд ѕвездата.

„Драги мои жени, ова е земја во која системот функционира само ако познавате некого. Од мојот сопствен пример, знам како е кога немаш никого додека другата страна „има некого“. Доживеав како еден лекар принудува друг да го напише наодот што го бара од него. Затоа сега го осудуваат. Мирела нема време за тоа. На само 30 милји на запад, таа веднаш доби ужасна дијагноза без надеж и поддршка во тој ужасен момент. И договор за датумот на прекин на бременоста, „Северина ја предупреди хрватската јавност дека Мирела во Словенија е подготвена да ја прекине бременоста: „Не можеш да бидеш министер без да ги признаеш правата на повеќе од половина од населението во земјата! Жената не е јуница, Вили. На некој министер или на кој било млад човек му пораснал тумор, одамна ќе бил опериран. Така… Сопруги, мајки, ќерки, момчиња, сопрузи, синови, еј… Доста е сега – ДОСТА е“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО