16.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Светска банка го намали проектираниот економски раст на 2,9 отсто во 2022 година

НАЈЧИТАНО

Светска банка денеска го намали својот проектиран глобален економски раст за 1,2 отсто на 2,9 отсто во 2022 година, предупредувајќи дека последиците од воената акција на Русија во Украина ја зголемија штетата од пандемијата Ковид-19 и дека многу земји веројатно ќе се најдат во рецесија. .

Во извештајот за светските економски перспективи се наведува дека руската воена акција во Украина го засилила забавувањето на глобалната економија и дека таа сега влегува во „продолжен период на слаб раст и зголемена инфлација“.

Претседателот на Светска банка Дејвид Малпас вели дека глобалниот раст страда од војна, нови затворања во Кина поради ковид-19, прекини во синџирот на снабдување и ризик од „стагфлација“, период на слаб економски раст и висока инфлација, најново во 1970-тите. од минатиот век.

„Опасноста од стагфлација е висока денес. Пригушениот раст веројатно ќе остане таков во текот на деценијата поради слабите инвестиции во поголемиот дел од светот. Со инфлацијата сега на повеќедецениско високо ниво во многу земји и очекуваниот бавен раст на понудата, постои ризик инфлацијата да остане висока.на подолг период“, напиша Малпас.

Во периодот од 2021 до 2024 година се предвидува глобална стапка на раст од 2,7 отсто, додаде претседателот на Светска банка, што е повеќе од двојно поголемо забавување отколку во периодот од 1976 до 1979 година.

Во извештајот се предупредува дека е неопходно да се зголемат каматните стапки кон крајот на 1970-тите за да се контролира инфлацијата и дека зголемувањето било толку големо што предизвикало глобална рецесија од 1982 година и серија финансиски кризи на пазарите во развој и посиромашните земји.

Светска банка прогнозира дека економскиот раст на Србија годинава ќе биде 3,2 отсто, а следната 2,7 отсто.

Ембаргото за увоз на енергија од Русија може да ги влоши изгледите за економски раст на Европа и Централна Азија, особено во еврозоната – најголемиот трговски партнер во регионот – и во Русија, што дополнително ќе и наштети на економијата, оценува Светска банка.

„Доколку цените на храната останат на рекордно високо ниво, монетарното затегнување би можело да се забрза и значително повеќе луѓе отколку што се очекуваше во моментов би можеле да бидат турнати во екстремна сиромаштија, што ќе го отежне пристапот до храната за нив“, предупредува Светската банка.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО