7.9 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Сапрофити во урината: Зошто ги има и дали има причина за паника?

НАЈЧИТАНО

Во човечкото тело постојат бројни видови сапрофитски бактерии, а се наоѓаат на кожата, вагиналната флора, гастроинтестиналниот тракт, а може да се појават и во урината.

Промените во изгледот на урината се одличен показател за состојбата на организмот, а уринарните инфекции се едни од најчестите бактериски инфекции во организмот. Тие претставуваат колонизација на уринарниот систем – уретрата, мочниот меур и бубрезите – од различни бактерии, од кои честа е сапрофитската бактерија Staphylococcus saprophyticus.

Доколку сте направиле уринокултура и сте забележале присуство на оваа бактерија во урината, сигурно ве интересира што прави ова искушение во вашето тело. Имено, сапрофитските бактерии се бактерии кои не се развиваат во жив организам и се хранат со отпадни материи кои се создаваат во нив. Тие можат да се најдат природно како дел од нормалната бактериска флора на гениталниот систем и перинеалната област, а повеќето од нив се безопасни за луѓето.

Меѓутоа, кога прекумерно се размножуваат, тие се една од најчестите причини за инфекции на уринарниот тракт кај жените поради нивната пократка уретра од мажите.

Значење на сапрофити во урината
Ако микробиолошката анализа покаже присуство на сапрофити во урината, тоа не мора веднаш да биде знак на паника. Обично тоа е сосема нормален наод – 10^3 (10 на 3) cfu/mL, што ја претставува вообичаената количина на сапрофити во урината. Со други зборови, сапрофитската флора ги содржи сите „автоматски“ бактерии, односно оние сапрофитски бактерии во урината кои природно се наоѓаат таму.

Сапрофитските бактерии се всушност корисни бидејќи оптимално ја одржуваат околината во која се наоѓаат и ја штитат од инфекции на патогени бактерии или габи. Но, прекумерното размножување може да доведе до циститис, најчеста бактериска инфекција на мочниот меур. Почнува ненадејно, а симптомите се:

– често и болно мокрење

– печење и чувство на притисок при мокрење

– крв во урината

– промена на бојата на урината

– заматена урина

– итна потреба за мокрење

– непријатен или силен мирис на урина

– притисок во карлицата и болка во долниот дел на грбот

– болка при сексуален однос

– надуеност во пределот на стомакот

Инфекциите на уринарниот тракт се лечат со антибиотици, како и со некои природни чаеви како што е чајот од брусница. Сексуалната активност го зголемува ризикот од инфекција со сапрофитски бактерии, бактерии кои се шират од вагиналната флора до уретрата. Кај мажите овие инфекции се поретки, а доколку се присутни најчесто се поврзуваат со зголемена простата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО