4.9 C
Ohrid
Wednesday, February 1, 2023

Сали ја соопшти сумата што ја побарала италијанската фирма како отштета

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Министерот за здравство Беким Сали вели дека италијанската компанија за раскинување на договорот за изградба на нов Клинички центар во Скопје бара отштета во износ од околу 8 милиони евра.

– Имаме еден документ којшто е побарување од 8 милиони евра, за којшто исто така, немаме одговор од истата компанија којашто го доби тендерот и беше поништен. На нашето барање за состанок за условно кажано за докажување на долгот, колку е за кој дел и зошто го бара тој износ, не сме имале никаков одговор – рече Сали денеска, по потпишувањето на Правилникот за функционална проценка на деца и млади со попреченост во Владата.

Во мај 2017 година тогашниот министер за здравство Никола Тодоров соопшти дека новиот Клинички центар во Скопје во вредност од 72 милиони евра ќе го градат двете најголеми македонски градежни компании „Гранит” и „Бетон”, во соработка со италијанска компанија „Инсо системи”.

Подоцна овој договор го раскина неговиот наследник Венко Филипче.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Од поранешната федерација лани примила повеќе од 100.000 работници

Хрватска во 2022 година ја надминала бројката од 100.000 работни дозволи за странски работници. Повеќето од нив се работници од соседните земји Босна и...

Кои функционери ќе се поклонат пред гробот на Гоце Делчев

Во чест на 151-годишнина од раѓањето на великанот на македонското револуционерно дело и државност Гоце Делчев, в сабота повеќе делегации ќе положат цвеќе во...

ЕСЧП на 16 февруари ќе ја објави одлуката за повлекувањето на аболицијата на поранешниот претседател Ѓорге Иванов за поранешни функционери и други лица кои...

Европскиот суд за човекови права во Стразбур (ЕСЧП) на 16 февруари ќе ја објави одлуката за повлекувањето на аболицијата на поранешниот претседател Ѓорге Иванов...
spot_img
spot_img
spot_img