16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

Салапура: Фабриката за вода во Зрењанин е прогласена за проект од посебно значење

НАЈЧИТАНО

Градоначалникот на Зрењанин, Симо Салапура изјави дека Владата на Србија на минатонеделната седница усвоила заклучок со кој изградбата на фабрика за вода за пиење, изградбата на водоводна и комунална инфраструктура се прогласени за проект од особено значење за Република Србија. Како што рече, тоа во голема мера ќе придонесе за завршување на оваа важна работа за зрењанинци.

„Имавме неодговорен инвеститор, но од друга страна имаме одговорна влада која меѓу своите приоритети го стави решавањето на децениските проблеми со водата за пиење во градот Зрењанин“, рече Салапура.

При посетата на работите на реконструкција на водоводната мрежа во населбата Шумица на Зренајнин, тој рече дека меѓу другото ќе се заменат цевки стари повеќе од 50 години, а работите се изведуваат како дел од проектот. од првата фаза од реконструкцијата на водоводната мрежа во градот.

„Работевме и во населба Ружа Шулман и до крајот на годината ќе се работи во уште три месни заедници, обезбедивме средства од Владата на Република Србија, близу 520 милиони и дополнителни 60 милиони од АП Војводина. така што вкупната сума на пари е 580 милиони динари за замена на водоводната мрежа“, изјави Салпура за новинарите.

Тој исто така истакна дека замената на водоводната мрежа е само еден сегмент од проектот за подобрување на водоснабдителниот систем на територијата на градот Зрењанин и потсети дека пред неполн месец Владата на Република Србија потпиша договор со инвеститорот (компанија Метито) кој, рече, ќе им обезбеди на граѓаните на Зрењанин во првата да испорача здрава вода за пиење во квартал од 2024 година.

Тогаш ниту еден жител на Зрењан нема да мора да купува флаширана вода“, рече тој.

Салапура, исто така, истакна дека како дел од системот за подобрување на водоснабдувањето, се внимавало Зрењанин да набави резервоари за вода за пиење за прв пат и дека три возила со резервоари за вода за пиење ќе бидат во функција овој месец, а до есен со друго возило, вкупната количина ќе биде 14.000 литри вода.

„Сега нашата компанија „Чистоќа и зеленило“ ќе има еден резервоар од 5.000 литри, а ќе профункционираат и две цистерни на мобилни приколки со по 500 литри, кои ќе се дистрибуираат во центарот на градот за време на „Денот на пивото“, а преку крстот. -Проектот за гранична соработка ќе добиеме камион со резервоар од 8.000 литри кој наесен ќе биде достапен со здрава вода за пиење“, рече Салапура.

Зрењани немаат здрава вода за пиење од 2004 година кога беше забранета за пиење поради прекумерен арсен.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО