8.9 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

Ружичиќ: Еднаквоста во бракот не е тоа што сопрузите само декларативно ги поддржуваат жените

НАЈЧИТАНО

Жените во Србија, уште пред да станат мајки, на интервјуата за работа почнуваат да се соочуваат со незаконски прашања кои не се однесуваат на нивното знаење, компетенции и вештини, изјави за ФоНет Јована Ружичиќ, директорка на Центарот за мајки.

Како таква, таа ги означи прашањата дали имаат партнер, колку е сериозна врската, дали планираат да имаат деца, за проблемите да продолжат во родилиштето каде што имаат лоши услови, а потоа кога ќе се вратат во работа.

Голем број жени го напуштаат породилиштето со доживотни трауми, истакна Ружичиќ и се осврна на истражување кое покажува дека секоја 10-та жена никогаш повеќе не сака да се породи само поради искуството што го имала во породилиште.

„Можеби не добила отказ кога се вратила од породилно, туку ја префрлиле на помала позиција“, додаде таа, потсетувајќи дека мајките често се во ситуација да мора да земат слободни денови доколку детето е болно. иако може да има друг партнер.

Како што објасни таа, жените во репродуктивна возраст потешко наоѓаат работа, додека оние кои се вработени со различни договори не секогаш ги чека работа кога ќе се вратат од породилно отсуство.

„Работодавците многу често сè уште не гледаат позитивно на мајките и на обврските кои мајчинството ги носи со себе, што значи работа во прва смена или работно време кое се вклопува со работното време во градинката“, објасни Ружичиќ.

Покрај системските проблеми, таа посочи и дека мајките живеат во многу патријархално општество кое од жените очекува апсолутно се и им дава многу малку.

Според неа, често проблем е тоа што партнерите, најчесто татковците, се само декларативни за родова еднаквост, додека таа не дојде во нивниот двор и некако не почне да ги малтретира.

„Еднаквоста во бракот значи и двајцата да земат одмор кога детето е болно, и двајцата да се приспособат на семејните обврски, а не само декларативно да ги поддржуваат своите сопруги“, објасни Ружичиќ.

Таа нагласи дека социјалниот живот на мајките со бебиња и деца речиси и да го нема, бидејќи се сведува на деца.

Од жените се очекува да немаат други интереси освен нивните деца. „Сè уште сме исти жени, само имаме деца, сè уште сакаме да разговараме за теми кои не се поврзани со бебешки работи и нè интересира сè што не интересираше претходно“, рече Ружичиќ.

Според нејзиното мислење, односот кон мајките ќе се промени кога ќе се промени односот на општеството кон жената.

Како што толкува таа, сè со што се соочуваат мајките доаѓа од суштинската нееднаквост на патријархалниот систем кој ги турка жените во позиција „ова е единственото нешто што можете да го направите“, додека мајките можат се.

Ружичиќ тврди дека државата може многу да ја подобри положбата на мајките. Државата наместо да каже дека им дава пари на жените да раѓаат деца, треба да ги почитува работните и невработените семејства и да ги издржува на различни начини.

Таа потсети дека неодамна беше зголемена минималната плата, но мајките кои се на породилно нема да го добијат тоа покачување од 1 јануари, доколку ја земат минималната плата, туку ќе ја земаат минималната плата од минатата година за цела година.

Исто така, нагласи Ружичиќ, државата треба да ја усогласи работата на училиштата и градинките со работното време на семејствата.

Таа смета дека татковците денес се многу поактивни и повклучени во животот на своите деца отколку пред неколку децении, што ја охрабрува, но и се чини дека тоа би можело да биде побрзо.

Различни студии покажуваат дека вклученоста на таткото е добра и за таткото и за детето, но и за мајката од која повеќе не се очекува да биде стоногалка и стоногалка“, заклучи Ружичиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО