24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Речиси целосно зачуван римски храм е откриен во Холандија

НАЈЧИТАНО

Археолозите ископуваат римски храм стар речиси 2.000 години, кој е откриен речиси недопрен на истокот на Холандија, објави националната агенција за културно наследство на таа земја.

„Толку добро сочувано место со храм, жртвеници и жртвени останки никогаш досега не било пронајдено во Холандија“, објави агенцијата.

Храмот се наоѓа во близина на Нијмеген на границата со Германија, каде што некогаш стоел Лимес – ѕид што ја означувал северната граница на Римската империја, а сега е под заштита на УНЕСКО.

Кон крајот на минатата година, археолози-аматери пронајдоа предмети од локалитетот во селото Хервен-Хемелинг, за што ги информирале надлежните. Како што продолжи истражувањето, недалеку од ридот беше откриен археолошки локалитет.

За време на римско време, постоеле најмалку два храма во кои војниците стационирани во Холандија меѓу првиот и четвртиот век им принесувале жртви на своите богови.

Археолозите ги изложија остатоците од храмот, откривајќи места за жртвување, бројни мали олтари, статуи на богови и насликани ѕидови. Некои од наодите ќе бидат изложени во музејот во Најмеген.

Посебно е интересно преку малите камени жртвеници на кои војниците им принесувале завети на Херкулес Магусан, Јупитер-Серапис и Меркур.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО