5.9 C
Ohrid
Thursday, February 2, 2023

Рашковски поднесе кривична пријава против обвинителката во „Софтвери“

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Поранешниот генерален секретар на владата Драги Рашковски, обвинет во случајот „Софтвери”, соопшти дека е поднесена кривична пријава против обвинителката Ивана Трајчевска која го води предметот и против стручен соработник во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, поради неизвршување на своите работни задачи, сокривање и монтирање на кривично правни предмети, со цел создавање погрешна перцепција во јавноста.

– Со цел да предизвика омраза кај јавноста, основната јавна обвинителка која го водеше и сѐ уште го води случајот „Софтвери” ја излажа и сѐ уште ја лаже целата македонска јавност. Поднесена е Кривична пријава против И.Т како јавен обвинител и против стручен соработник О.А. во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција. При тоа, ова нема да е последната кривична пријава, туку е една меѓу првите, за истото е веќе поднесена и претставка за нејзината работа до Советот на јавни обвинители, Републичкиот јавен обвинител и до шефот на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција. За сето ова ќе биде известена во детали и целата меѓународна заедница“, наведува Рашковски во дописот до медиумите.

Тој во неколку точки ги посочува конкретно причините за поднесената пријава против обвинителката и стручниот сосработник.

– Првопријавената како основен јавен обвинител во Основното јавно обвинителство за геноње на организиран криминал и корпупција на ден 20.05.2021 година доставила барање за доставување на документација до Генерален секретаријат на Република Северна Македонија под број КО 36/21. На истото барање од страна на генералниот секретаријат и е одговорено со допис број 45-5165/11 во кој од страна на Генералниот секретаријат е наведено дека:
• Ве известуваме дека примопредавање е извршено на целокупната опрема која е наведена и во двата предметни договори
• Исто така, примопредавање е извршено и на двата споменати софтвери и истите се инсталирани на компјутери кои се во сопственост на Владата на Република Северна Македонија
• Дополнително, исто така со цел да се утврди дали постои предметната опрема на 26.05 и 25.05.2021 година извршен е попис за кој е составен извештај број 11-5772/3 од 01.06.2021 година при што е утврдено дека истата постои и е согласно предметните договори
• Во прилог се наведени Записници од технички прием и предавање на опрема од наведените софтверски решенија и опрема“, наведува Рашковски.
Оштетените, како што посочува, го побарале ваквиот допис од Генералниот секратријат со два дописи при што и со допис од 07.03.2022 година под број 46-687/7 потшишан од тогашниот генерален секретар, како и со допис 46-10949/13 од 29.12.2022 година потпишано од сегашниот генерален секретар на Владата е потврдено и е доставена копија од дописот кој првопријавената и второпријавениот го скриле и со тоа сторил повеќе кривични дела.
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

РАБОТНА ПОСЕТА НА ХРВАТСКАТА АМБАСАДОРКА НА ОПШТИНА ОХРИД

Денес во работна посета на Општина Охрид, престојуваше амбасадорката на Република Хрватска во Македонија, Н.Е. Нивес Тигањ. Во разговор со градоначалникот Пецаков, беа разгледани...

Како предвоената престолнина на секс туризмот се претвори во дувло полно со насилство и ХИВ!

Убиства, злоупотреби, прогони, окупација, уништување, емиграција… тоа се зборови кои денес автоматски се поврзуваат со Украина. Инвазијата на таа земја донесе со себе страдање...

Почина 26-годишно момче од делчевското село Стамер

Дваесет и шестгодишно момче утринава е пронајдено мртво во када во делчевското село Стамер. Информацијата ја потврдија од СВР Штип, од каде што информираа дека...
spot_img
spot_img
spot_img