1.9 C
Ohrid
Monday, January 30, 2023

Раната дијагноза и третман се клучни за намалување на стапката на смртност од рак на дојка

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

За да се намали стапката на смртност од рак на дојка во Србија, превенција е рано дијагностицирање на болеста и квалитетен третман, подобра достапност на терапии, особено иновативни терапии за ран и метастатски карцином на дојка, изјави претседателката на Женскиот центар „Милица“, Весна Бонџиќ.

„Во оваа борба мора да учествуваат сите што можат на кој било начин да помогнат, од државни институции, локални самоуправи до фирми, здруженија и поединци. Секој живот што е спасен, секоја пациентка која го чува своето достоинство во борбата против ракот на дојката и не го загрозува квалитетот на животот, е најголема награда за секој што учествува или ја поддржал оваа акција“, рече Бонџиќ на промоцијата на кампањата. „Дајте му ја педалата на ракот 2022 година“.
Одбележувањето на кампањата се одржа во 30 градови во Србија, Словенија и Хрватска под покровителство на Министерството за здравство на Србија, Министерството за млади и спорт и Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.

Кампањата има за цел да го привлече вниманието на важноста на редовните прегледи и самопрегледи, здравиот начин на живот, поврзувањето на заедницата за намалување на смртноста од рак на дојка, како и поддршката на жените кои се борат со него.

По повод почетокот на кампањата се одржа велосипедска трка.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Дали е твојот меѓу нив? Милиони работници ќе мора да го сменат занимањето

Според студијата на консултантската компанија McKinsey, која опфати осум големи економии – Кина, САД, Индија, Велика Британија, Франција, Шпанија, Германија и Јапонија – вкупно...

Седум најважни факти за ракот на грлото на матката

Хрватскиот институт за јавно здравје ја одбележа Европската недела на превенција од рак на грлото на матката, меѓу другото, со ново видео кое дава...

Каков треба да биде новиот закон: Флексибилно работно време, 4-дневна работна недела…?

Измените на регулативата за труд кои се во сила од новата година се чекор наназад, тврдат работодавците. Како треба да изгледа целосно нов закон...
spot_img
spot_img
spot_img