23.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Работи кои согоруваат најмногу калории

НАЈЧИТАНО

Sweat Band направи истражување за потрошувачката на калории на работното место. Некои занимања навистина бараат многу енергија.

Работата е важен аспект од нашите животи, на работа поминуваме во просек 253 дена годишно. Затоа, важно е да ја избереме професијата што ја сакаме, но и која е добра за нашето здравје, пишува порталот Живим.

Имено, компанијата Sweat Band спроведе истражување за потрошувачката на калории на работното место на работни места во Велика Британија. Тие откриле дека во професиите за кои е потребно седење, повеќе од две третини од вработените биле дебели или дебели. Причината е што согоруваат само 600 калории во текот на работниот ден.

Секако, здравата тежина се одржува со правилна исхрана и вежбање, но многу е полесно да согорите калории кога вашата работа бара физичка активност. Освен тоа, истражувањата покажаа дека луѓето кои се активни на работа вежбаат повеќе и после работа. Ако сакате да направите пресврт во кариерата, а во исто време да бидете фит. Знаеме кои професии да ги избереме.

Кои занимања трошат најмногу калории?
Одржувањето кондиција и редовната физичка активност се најлесните начини да останете здрави, па ако сакате вашата работа да ви помогне во тоа, можеби ќе треба да станете пожарникар, домаќинка или шумар. Но, доколку не сакате да ја напуштите сегашната работа, физичката активност што се подразбира на некои работни места може да ви биде од помош доколку се обидувате да најдете дополнителна работа, но и да вежбате повеќе.

Ова се професиите кои трошат најмногу калории:

Пожарникарите – 5.080 калории дневно (1.300.480 годишно)

Шумари – 4.900 калории дневно (1.239.700 годишно)

Слугинки – 4.480 калории дневно (1.146.800 годишно)

Фитнес инструктори – 4.128 калории дневно (1.056.768 годишно)

Земјоделци – 3.808 калории дневно (963.424 годишно)

Градежни работници – 2.754 калории дневно (696.762 годишно)

Продавачи – 2.544 калории дневно (636.000 годишно)

Стјуардеси – 2.380 калории дневно (595.000 годишно)

Рибари – 2.240 калории дневно (566.720 годишно)

Водоводџии – 2.000 калории дневно (506.000 годишно)

Полицајци – 1.632 калории на ден (412.896 годишно)

Келнери – 1.400 калории дневно (350.000 годишно)

Физиотерапевти – 1.340 калории дневно (335.000 годишно)

Шетачи на кучиња – 1.272 калории дневно (325.632 годишно)

Испорака (во автомобил) – 880 калории дневно (222.640 годишно)

Фризери – 840 калории дневно (212.520 годишно)

Канцелариски работници – 600 калории дневно (151.800 годишно)

Ако се обидувате да изгубите тежина, експертите од клиниката Мајо препорачуваат да внесувате 500-1000 калории повеќе отколку што внесувате. Со овој метод ќе изгубите од половина до еден килограм неделно. Доколку се занимавате со некоја од наведените занимања, можете да јадете по едно парче торта секој ден, а килограмите ќе продолжат да се топат. Дали губењето килограми може да биде полесно од тоа? Најверојатно не.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО