2.9 C
Ohrid
Wednesday, February 1, 2023

Публикација на ИНФЕ-ОЕЦД ги истакнува активностите на Народната банка за финансиска едукација преку дигиталните канали

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Според анализата посветена на Дигитализацијата на финансиите на потрошувачите и финансиското образование во Југоисточна Европа од Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој  (ИНФЕ-ОЕЦД), нивото на дигиталната финансиска инклузија во земјите од Југоисточна Европа (ЈИЕ) во последните години бележи зголемување, но во просек сè уште е на пониско ниво во споредба со земјите на ОЕЦД. Истовремено, e забележана зголемена употреба на дигиталните канали за спроведување на финансиската едукација во регионот на ЈИЕ, што овозможува поголем опфат на населението и олеснет начин на споделување на материјалите за финансиска едукација.

 Во анализата, меѓу другото, се истакнува дека Народната банка на Република Северна Македонија за да ги задоволи потребите и ограничувањата на различните групи население, користи различни дигитални алатки и канали за финансиска едукација. Притоа е истакната примената на едукативните видеоматеријали. Имено, станува збор за изработени и објавени девет анимирани едукативни видеозаписи од серијалот: „Со Народната банка во светот на финансиите“. Bидеозаписите се достапни на интернет-страницата на Народната банка, социјалните медиуми и каналите на Јутјуб, како и на традиционалните канали, односно националната телевизијата, со цел да се опфати пошироката јавност. Понатаму, истакнато е одржувањето онлајн едукативни квизови коишто се организирани за учениците од средното образование, натпреварите коишто се организирани околу онлајн играта „Заработете и заштедете“ за учениците од oсновното образование и предавањата наменети за различни целни групи и организирани преку различни алатки за видеоконференции, со цел да се задоволат потребите на учесниците.

 Заложбите на Народната банка за преземање активности за натамошното унапредување на финансиската писменост и финансиската инклузија ќе продолжат и во иднина.

 Повеќе информации за анализата може да најдете на ВРСКАТА

https://www.oecd.org/financial/education/Digitalisation-of-Consumer-Finance-and-Financial-Education-in-South-East-Europe-Policy-Brief.pdf

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

(ЕКСКЛУЗИВНО) Држи ли ЈО Охрид во Притвор невино лице за да се задоволи б’лгарската мегаломанија???

Христијан Пендик(ов), лице за еднократна употреба во б’лгарската мегаломанија, стана една од најозборуваните личности која служи за поткусурување на големобугарските аспирации кон Македонија. Но, што...

Покојниот крал на попот ќе го игра неговиот внук Џафар Џексон

Американскиот режисер Антоан Фуква го пронајде главниот актер за неговиот планиран филм за животот на поп ѕвездата Мајкл Џексон. Главната улога во филмот Мајкл...

Затворениците во САД ќе можат да си ја скратат казната со донирање органи

Затворениците во американската сојузна држава Масачусетс ќе можат да ги намалат затворските казни за најмалку два месеци доколку донираат коскена срж или органи. Доколку законот...
spot_img
spot_img
spot_img