20.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Птиците несат јајца порано бидејќи климатските промени се менуваат на пролет

НАЈЧИТАНО

Бидејќи климатските промени го активираат раниот почеток на пролетта во поголемиот дел од Северна Америка, многу птици несат јајца порано, според новата студија која го зголемува бројот на докази дека глобалното затоплување целосно го менува однесувањето на дивиот свет.

Од 72 видови птици набљудувани околу Чикаго, околу една третина снеле јајца околу 25 дена порано од пред еден век, според написот објавен во петокот во Журналот за животинска екологија.

Меѓу погодените се гугтката, ветрушката и јастребот.

Научниците досега не пронајдоа јасни карактеристики заеднички за овие видови кои би можеле да објаснат зошто го менуваат нивниот распоред. „Повеќето од птиците што ги набљудувавме јадат инсекти, а климата влијае и на сезонското однесување на инсектите“, рече главниот автор Џон Бејтс, куратор на одделот за птици во Музејот Филд во Чикаго.

Прашањето за тоа како животниот циклус на животните и растенијата е под влијание на климатските промени и сезонските нарушувања, „станува сè поважно во главите на луѓето“, рече Бејтс.

Само неколку степени на температура повеќе или помалку од долгорочниот просек може да имаат големо влијание врз тоа кога ќе се изведат инсекти, лиснати дрвја, расцутени цвеќиња и, според новото истражување, јајца.

Научниците веруваат дека климатските промени може да бидат една од многуте причини за остриот пад на популацијата на птиците од 1970-тите, при што Соединетите држави и Канада губат околу една третина од нивните птици – или околу 3 милијарди птици – според студијата од 2019 година објавена во списание Наука.

Бејтс и неговите колеги проучувале повеќе од 1.500 записи за лушпи од јајца чувани во Филд музејот во Чикаго, а многу од нив датираат од периодот помеѓу 1872 и 1920 година, кога собирањето јајца било популарна забава.

Овие ентузијасти од викторијанската ера оставија детални, рачно напишани налепници со информации како што се видови птици и датум на собирање.

Научниците потоа ги споредија овие записи со повеќе од 3.000 модерни записи, сите комбинирани со податоци за нивоата на јаглерод диоксид на датумите на гнездење во текот на целата студија.

Заклучоците од студијата ги потврдуваат резултатите од студиите спроведени во последните децении во Обединетото Кралство, кои исто така откриле дека птиците несат јајца порано.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО