27.9 C
Ohrid
Tuesday, August 16, 2022

Психолог: Девојките во теретаните го зајакнуваат своето тело, но не ги зајакнуваат своите права

НАЈЧИТАНО

Девојките во теретаните го зајакнуваат своето тело, но во исто време не ги зајакнуваат нивните права, бидејќи во нивниот вредносен систем се вовлекол некаков неоконзервативизам, изјави психологот и психотерапевт Лидија Васиљевиќ.

Таа оцени дека жените премногу се опуштиле и веруваат во системи, теории и практики, кои немаат суштински кредибилитет, ниту пак добра намера нивните слободи да останат на нивото на кое биле во 1960-тите и 1970-тите.

„Социјализмот, веднаш по Втората светска војна, ни овозможи да бидеме една од првите земји што дозволија жените да абортираат, додека на Запад тоа не беше можно до 1960-тите и 1970-тите“, потсети Васиљевиќ.

Во меѓувреме, како што истакна, кај нас дојде до промена на тезите и жените ја „испуштија таа нишка“ во своите права, но на сето тоа влијаеше и сиромаштијата, војните и ретрадиционализацијата.

Деведесетите не вратија најмалку 20 години назад, а мислам уште повеќе“, објасни Васиљевиќ.

Според неа, на жените постојано им се испраќаат пораки на суптилни начини дека ќе бидат „кул“ ако станат мајки, дека е попаметно да се породат и на тој начин да си ја обезбедат иднината.

„Ми се чини дека постои и аверзија да се биде самохрана мајка, дека е тешко, дека не вреди и дека општеството не го одобрува“, рече Васиљевиќ.

Таа смета дека жените денес не одат толку против општеството и системот, туку дека трендот сега е „да се оди со зрното“ и дека сите размислуваат како да им олеснат, да бидат помалку конфронтирачки, за да може наратив се создава дека жената што абортирала – глупава.

Насилството врз жените е важна тема, но наместо да се зборува за насилство, тие зборуваат за таканареченото насилство врз сопственото тело, односно насилно прекинување на бременоста, истакна Васиљевиќ и оцени дека се работи за поттикнување тема која не е всушност релевантни.

Врз основа на сопственото психотерапевтско, советувалиште и активистичко искуство, таа вели дека во пракса се сретнала со мал број жени на кои абортусот им бил повод за лоша психичка состојба и криза, но дека другите работи им биле многу поголем проблем.

Васиљевиќ смета дека абортусот е често јавна тема во време на пандемии, војни и други значајни политички и геополитички настани, бидејќи во кризни ситуации е многу погодно да се вратиме на основните рамки на манипулација и дискриминација.

Од друга страна, како што забележа таа, на тој начин жените целосно се ставаат во рацете на доминантни групи моќни луѓе, главно мажи, но всушност тоа е класен проблем.

Васиљевиќ го гледа абортусот како капак и пригоден начин да се пренасочи темата и накратко, јасно и ефективно да се вратат жените на позиции на немоќ, елегантно и софистицирано да се дискриминираат, за воопшто да не се забележи што е вметната во таа приказна. .

„Секогаш постои прашањето за сексуалноста и телото и одлучувањето и автономијата на жената, бидејќи таму каде што постои неспособност на жената да одлучува за породувањето, тука е и исчезнувањето на нејзината економска независност, тоа е чекор подалеку од она што ние се бориме сите овие години“, заклучи таа.Васиљевиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО