28.9 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Просечната нето плата од 29.839 денари ја набилдаа услужните дејности

НАЈЧИТАНО

Просечната месечна исплатена нето плата по вработен во февруари годинава изнесува 29.839 денари што е зголемување за 6,8 отсто во споредба со истиот месец од минатата година, објави Државниот завод за статистика.

Зголемувањето се должи на повисоката исплатена просечната месечна нето плата по вработен во секторите: „други услужни дејности“ за 13,2 отсто, „објекти за сместување и сервисни дејности со храна“ за 13,1 и „стручни, научни и технички дејности“ за 11,6 отсто.

Намалување на просечната месечна исплатена нето плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: „рударство и вадење на камен“ за 7,5 отсто, „земјоделство, шумарство и рибарство“ за 5,9 и „снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација“ за 5,3 отсто.

Просечната месечна исплатена бруто плата по вработен, во февруари 2022 година, пак, изнесува 44.531 денар и е повисока за 6,8 отсто во споредба со февруари 2021 година.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО