22.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Прогнозите велат – ова лето веројатно ќе биде едно од трите најтопли досега во Србија

НАЈЧИТАНО

Високите температури и сушите предизвикаа најмногу штети од климатските промени кај нас од 2000 година.

Републичкиот хидрометеоролошки завод (РХМЗ) во Србија прогнозира многу топли и суви лета со температури над повеќегодишниот просек и помали врнежи. Топлотни бранови се очекуваат во текот на јули и август, пишува порталот Клима 101.

Според метеоролошките критериуми, јуни, јули и август се месеците кои ја сочинуваат „летната сезона“, а очигледно граѓаните на Србија треба да се подготват за големите горештини.

Метеоролозите се занимаваа и со температурни пресметки во следните три месеци во рамки на проектот Интегриран систем на агрометеоролошки прогнози – ИАПС, Земјоделски факултет, Универзитет во Белград. Тие наведуваат дека има 75 отсто шанси јуни, јули и август годинава да бидат потопли од истиот период во 2017 и 2021 година.

„Постои голема веројатност дека летото 2022 година ќе биде во трите најтопли лета во многу делови на Србија, а на некои места ќе биде рекордно топло“, изјави за порталот д-р Ана Вуковиќ Вимиќ од Земјоделскиот факултет во Белград. .

Во некои низински предели се очекуваат 15-20 дена со температури над 35°C.

„Толку топло лето значи дека во низините може да очекувате вкупно повеќе од 60 тропски денови кога температурата ќе надмине 30 ° C, па дури и околу 15 до 20 дена со многу високи температури, односно над 35 ° C, во зависност од“ Локации. Можни се поголеми екстреми. Овие проценки се потпираат на „најверојатните“ резултати од сезонските прогнози“, рече таа.

Температурите на места ќе ги соборат дури и рекордите од најтоплата 2012 година кога земјоделското производство претрпе загуби од над две милијарди евра. Високите горештини најчесто се придружени со суши, па не е чудно што претстојното лето, според проекциите на авторите на сезонската прогноза, веројатно ќе биде посуво од летото 2017 година, кога загубите во земјоделството поради сушата надминаа една милијарди евра.

Денес, просечната летна температура во Србија е околу 2,4 °C потопла отколку во средината на 20 век.

Многумина ги паметат летото 2017 и 2021 година како пеколно жешко, тие се меѓу петте најтопли од почетокот на метеоролошките мерења кај нас и може да бидат добар показател за овогодинешните горештини – летото 2017 година нашата земја беше погодена од пет горештини бранови, додека лани се регистрирани четири. Вреди да се спомене дека во средината на минатиот век во Србија во текот на летото е забележан само еден топлотен бран, а не ретки се годините во кои не е забележан ниту еден. Сега, сепак, летните топлотни бранови станаа вообичаени.

Ниту најстудениот српски град Сјеница не е имун на глобалното затоплување. Од 1961 до 1990 година, речиси и да немало денови со температури над 30 ° C. Од почетокот на 21 век, ситуацијата се промени. „Од 2000 година тропските денови во Сјеница се појавуваат двоцифрено. Многу е веројатно дека годинава ќе ги има меѓу 15 и 25“, предупреди д-р Вуковиќ Вимиќ.

Климатските промени доведуваат до пораст на температурите кај нас. „Просечната летна температура во Србија е во периодот 2011-2020 година. беше за 2,4 °C повисок во однос на периодот 1961-1990 година“, изјави соговорникот.

Се проценува дека штетите од климатските промени кај нас од 2000 година изнесуваат повеќе од 7,8 милијарди евра. Економски најпогубните настани кај нас најмногу се однесуваат на сушите кои предизвикуваат неуспешни жетви или значително намалени земјоделски приноси. Според метеоролозите, земјоделците и ова лето ќе се соочат со слични проблеми.

Просечната температура – и во Србија и во светот – ќе продолжи да расте како резултат на согорувањето на фосилните горива и ослободувањето на огромни количини на стакленички гасови од почетокот на индустриската револуција. За да се избегнат најлошите негативни ефекти врз општеството и планетата, неопходно е да се продолжи глобалната борба за запирање на глобалното затоплување на 1,5 ° C во согласност со Парискиот договор, пишува Клима 101.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО