18.2 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Проблеми ги разбираат само премногу вознемирените луѓе

НАЈЧИТАНО

Дали се препознавате себеси во проблемите подолу? Тогаш можеби страдате од прекумерна анксиозност и треба да преземете нешто.

Ако некогаш сте наишле на анксиозност, веројатно ќе се препознаете во барем една од ситуациите подолу. Сите вие ​​кои се соочувате со овој момент, сепак, обидете се да преземете нешто што е можно поскоро. Најдете повеќе време за релаксација, нови хоби, оживувајте ги активностите кои ве прават среќни и доколку е потребно побарајте помош од експерт.

Повиците и пораките доцна навечер ви го нарушуваат сонот
Често ви се случува откако ќе разговарате со некого, ќе проверите е-пошта или по жестока дебата, да не можете да заспиете до доцна во ноќта. Анализираш, размислуваш, вртиш разни сценарија во мислите… и генерално си преоптоварен, макар и разговорот да не бил толку важен. Тоа ве чини скапоцен сон.

Зборовите „не грижете се“ не значат ништо
Всушност, тие можат сето тоа да го влошат. Претерано загрижените луѓе сè уште ќе се грижат и вашето уверување нема да значи ништо освен ако не можете да го поддржите со разумно објаснување или научни факти. Ако немате ништо од ова, молчете наместо да ја налутите личноста уште повеќе или да ја зголемите неговата анксиозност.

Повторувањето смирува
Премногу вознемирената личност може да се смири и со постојано кажување на истата приказна за ситуација која ги става под стрес. Таа е свесна за ова, но верува дека ќе се увери ако ги артикулира своите грижи. Бидете малку трпеливи и слушајте, бидејќи другиот ќе го цени тоа.

„Треба да разговарам со вас подоцна“ – овие зборови ве очајуваат
Кога ги кажувате горенаведените зборови, акумулирате еден куп проблеми и грижи за вашиот вознемирен пријател, колега или партнер. Се разбира, тој ги замислува најлошите сценарија, дури и ако сакате само да го поканите на пијачка. Тешко е да се соберете за работа или за задолженија, а минутите изгледаат како часови кои го чекаат вашиот разговор.

Кавгата навистина никогаш не е завршена
Дури и кога велите дека повеќе не сте лути, или се согласувате и наоѓате компромис, за премногу вознемирена личност, кавгата не е завршена. Се прашува дали да ти верува или не, дали потајно му замеруваш или сериозно си го мислел тоа… Дури и кога ќе го заборавиш недоразбирањето, тоа сепак му поминува низ мислите.

Секоја ситуација може да донесе напад на паника
Денот може да помине совршено нормално и ништо необично да се случи, но премногу вознемирената личност сепак почнува да се поти додека работи, вози или пешачи. Свесен е дека се ближи напад на паника. Мозокот очигледно сè уште не ги обработил сите минати стресни ситуации, па сега се борат со нив. За некој кој сè уште не доживеал напад на паника, ова не би изгледало како ништо, а вознемирените луѓе знаат дека искуството е страшно и исцрпувачко.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО