7.9 C
Ohrid
Thursday, December 1, 2022

Придонесите за здравствено осигурување во Германија поскапи од било кога

НАЈЧИТАНО

Во Германија повеќе од 57 милиони луѓе имаат задолжително здравствено осигурување. Членовите на задолжителното здравствено осигурување (ГКВ) ќе мора да ја зголемат премијата во 2023 година. Сојузниот министер за здравство Карл Лаутербах (СПД) најави зголемување на дополнителните придонеси од 0,3 процентни поени за следната година.

Општата стапка на придонес во моментов е 14,6 отсто, во 2023 година би била 16,2 отсто. Придонесот за здравствено осигурување одземен од бруто платата никогаш не бил толку висок. Веќе од 2022 година се зголемени придонесите на некои компании за здравствено осигурување.

Поголемиот придонес е наменет да и помогне на компанијата за здравствено осигурување (ГКВ) да излезе од финансиската дупка. Причината се, меѓу другото, високите здравствени трошоци во услови на пандемијата на коронавирус.

Рекорден минус од 17 милијарди евра сега првенствено треба да го почувствуваат осигурениците. И ова во време кога инфлацијата, поскапувањето на енергијата и поскапите прехранбени производи веќе вршат притисок врз паричниците на потрошувачите.

Придонесот за здравствено осигурување во Германија се состои од два дела. Стапката за општи придонеси од 14,6 отсто од бруто платата е фиксна. Во одредени околности се применува намалена стапка од 14 проценти. Точка на спор е дополнителниот придонес кој исто така се пресметува како процент од бруто платата.

Но, висината на дополнителните придонеси секое здравствено осигурување ја одредува во одредени граници. Дополнителните придонеси во моментов изнесуваат 0,35 процентни поени за моментално најпрофитабилните фондови и 2,5 процентни поени за најскапите. Според Министерството за здравство, просечниот дополнителен придонес е 1,3 отсто (повеќе вести за услугите на RUHR24).

Со сегашната стапка на придонеси од 14,6 отсто, вработените во моментов во просек плаќаат ова за здравствено осигурување:

Бруто плата: 2.000 евра 159 евра месечно / 1.908 евра годишно

Бруто плата: 3.000 евра 238,50 евра месечно / 2.862 евра годишно

Бруто плата: 4.000 евра 318 евра месечно / 3.816 евра годишно

Според плановите на Лаутербах за зголемување на дополнителниот придонес за 0,3 отсто на 1,6 отсто, стапката на придонесот за здравствено осигурување би била 16,2 отсто. Ова резултира со следните бројки:

Бруто плата: 2.000 евра 162 евра месечно / 1.944 евра годишно – 36 евра повеќе

Бруто плата: 3.000 евра 243 евра месечно / 2.916 евра годишно – 54 евра повеќе

Бруто плата: 4.000 евра 324 евра месечно / 3.888 евра годишно – 72 евра повеќе

Со приход од 4.000 евра бруто месечно, колку што е сегашната просечна плата во Германија, потрошувачите треба да издвојуваат околу 72 евра повеќе за здравствено осигурување годишно. Меѓутоа, бидејќи здравственото осигурување одлучува поединечно за висината на дополнителниот придонес, износот може да биде поголем или помал во зависност од осигурителната компанија, пишува Феникс Магазин.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО