7.9 C
Ohrid
Thursday, December 1, 2022

Претставници на работниците и синдикатот на Фиат ги формулираа барањата и ги испратија до Владата

НАЈЧИТАНО

Претставниците на работниците и синдикатот Фиат од Крагуевац формулираа заеднички барања за кои треба да се преговара, а кои се однесуваат на иднината на работниците од таа фабрика. Како што беше претходно најавено, тие барања ќе бидат препратени до Владата на Србија. Во одлуката по состанокот на синдикалните претставници и работниците, меѓу другото, се наведува дека доколку се изврши некаков притисок врз работниците и се наруши принципот на доброволност, тие ќе организираат протест.

Работниците на Фиат кои во понеделникот разговараа со премиерката Ана Брнабиќ во Белград не постигнаа конкретен договор за судбината на работниците од таа фабрика во наредниот период. Сепак, договорено е да се испрати список со барања до Владата на Србија за кои треба да се преговара за да се дојде до некакви решенија. Претставниците на работниците и синдикатите на Фиат одржаа состанок во вторникот во Крагуевац и формулираа заеднички барања.

Четирите барања се:

1. Објавување во странство исклучиво во согласност со законот на Република Србија и гарантирање работа по враќањето, а оваа обврска мора да биде содржана во договорот за испраќање, со задолжителното начело на доброволност

2. За работниците кои доброволно ќе се изјаснат дека ја прифаќаат програмата за технолошки вишок, дефинирајте отпремнина најмалку во износот што е платен за време на затворањето на третата смена во Фиат во Крагуевац.

3. За работниците кои ќе се изјаснат дека сакаат да останат на работен однос во Fiat, групацијата Stelantis треба да го овозможи тоа, притоа гарантирајќи исплата на надоместок за плата барем во висина на минималната плата. Доколку има потреба од дополнителна обука заради обука за изградба на електрични возила, да им се овозможат сите права кои го придружуваат овој вид на стручна обука во согласност со законот на Србија.

4. Упатување за работа кај друг работодавач на територијата на Град Крагуевац, притоа почитувајќи го принципот на доброволност за избор на вработени за оваа опција и задржувајќи ги правата не помали од оние на работниците во Стелантис.

Како што наведоа, доколку претставниците на групацијата Стелантис или Владата на Србија извршат некаков притисок врз вработените да прифатат некоја од опциите, односно, како што велат, доколку се наруши принципот на доброволност, сите синдикати и претставници на работниците ќе протест.

„Доколку предложениот начин за решавање на сегашната состојба на вработените не е прифатлив, предлагаме раскинување на сите договори со постојниот стратешки партнер, кои му обезбедиле значителни износи државни субвенции“, се наведува во барањето.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО