23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Претприемачите бараат иста цена на струјата како и граѓаните: Доста е дискриминација!

НАЈЧИТАНО

Здружението „Гласот на претприемачите“ бара тарифата за струјата да биде иста и за претприемачите и за граѓаните, во спротивно многу претприемачи нема да го преживеат овој огромен бран на поскапување на струјата, велат тие.

„Здружението „Глас на претприемачите“ сака да го изрази своето крајно незадоволство од актуелната состојба околу поскапувањето на струјата. Не само што поскапеа нафтата и гасот, многу претприемачи сега се соочуваат со огромни сметки за струја – огромното мнозинство од нив добија три пати повисоки сметки од порано, што е неприфатливо. Високите сметки тешко дека ќе ги подмират сите претприемачи, па нема да имаат друг избор освен да ги отпуштат своите работници, да ги затворат своите бизниси или да се задолжат. Оваа ситуација е апсолутно неприфатлива и сметаме дека работите мора под итно да се сменат, инаку многумина ќе бидат осудени на пропаст. Треба да бидеме свесни дека повеќе не смее се да се префрла на претприемачи кои веќе имаат толку многу непотребни давачки, придонеси и оптоварувања.

Цената на гарантираното снабдување по два месеца без договор, до 31 март изнесуваше 1,3270 kn, а од 1 април годинава е 3,0276 kn за оние кои се приклучени на помалку од 20 kW и 2,5178 за оние кои се во категоријата над Поврзана моќност од 20 kW. Овие вторите, за жал, плаќаат и такса за струја, така што оваа пониска цена не им значи ништо, освен ако не се потрошувачи на поголема количина на енергија. Така што не е тешко да се одреди колку е ова зголемување во вториот квартал од годинава и колку ќе продолжи да ги исцрпува особено оние мали претприемачи. Еден од предлозите е да се размислува за воведување сериозно самоуправување со електроенергетската индустрија! Друга помош навистина не очекуваме, за жал, се плашиме дека многу претприемачи ќе останат оставени сами на себе и на своите вештини и способности.

Здружението на гласови на претприемачи бара од Владата тарифата за струјата да остане иста и за претприемачите и за граѓаните, имало многу вакви дискриминации. Тарифата за струја за претприемачите на почетокот е три пати повисока. Дополнително, таков систем постои само во Хрватска, додека никаде во ЕУ го нема и сметаме дека нема рационално објаснување за ваквата разлика во тарифите. Исто така, ние сме на мислење дека тој што троши повеќе струја треба да има поевтини цени.

Во случај да не се направат промени, ќе има нов бран поскапувања што ќе влијае апсолутно на се!

„Срамота е што во Хрватска тарифата за наплата на струја е три пати поскапа отколку за граѓаните, таква дискриминација е доволна и ја нема никаде во ЕУ, бараме иста тарифа за сите како што имаат сите други членки на ЕУ. !” – изјави Хрвоје Бујас, претседател на здружението Гласот на претприемачите“, соопшти здружението.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО