15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Првото бебе во старото планинско село по 30 години

НАЈЧИТАНО

Повеќе од 30 години во димитровградското село Изатовци не се родило бебе, додека Јоаким не се родил на 14 јули. Неговите родители се преселиле во селото Изатовци на Стара планина и почнале да се занимаваат со сточарство, објави порталот Дале од Димитровград.

Бебето е родено на 14 јули и со тоа стана најмладиот жител на Старопланинското село Изатовци во општина Димитровград и на овој дел од Стара Планина, пишува димитровградскиот портер Фар.

По повеќе од три децении, визитинг медицинските сестри повторно го посетуваат регионот Висока.

„Откако работам во Патронажната служба, што е 25 години, не се сеќавам дека сме биле во посета на Вишок и Забрѓ, се до пред некој ден кога почнавме да го посетуваме малиот Јоаким во селото Изатовци. изјави патронажната сестра Александра Гоцев, пренесува Дар.

Парот Маниќ од селото Изатовци се венча во март минатата година. Светлана и Александар се преселиле во Стара планина и решиле да го продолжат животот во ова село. Иако и двајцата се високо образовани, Светлана со диплома на Економски факултет, а Александар магистер по археологија, тие решија да живеат на село.

Маниќи имаат свое стадо овци и се занимаваат со сточарство, во село кое сега има десет постојани жители, сите постари од 70 години.

Во општина Димитровград лани родиле 35 жени и 36 новороденчиња, а од Нова година до денес родиле 20 жени со вкупно 21 бебе.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО