2.9 C
Ohrid
Wednesday, February 1, 2023

По сомнежите за наводно труење со храна на студенти сместени во домот „Пелагонија” во Скопје, мензата од денеска е повторно во функција

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

По сомнежите за наводно труење со храна на студенти сместени во домот „Пелагонија” во Скопје, мензата од денеска е повторно во функција. А студентите ќе бидат обештетени поради перидот во којшто кујната беше затворена, изјави за МИА директорот на студентскиот дом Агим Фејзулаху.

Тој рече дека земените брисеви се негативни на бактеријата, со што забраната од Државниот пазарен испекторат за функционирањето на кујната денеска е тргната.

– Стигнати се резултатите и од од сите брисеви што се земени од кај нас се негативни, односно не е земена бактерија која би предизвикала труење, по прерземени активности донесена е заедничка одлука да започенеме со работа, да биде тргната забраната за работењето на мензата, бидејќи со појавата на симптомите кај некои студенти државниот санитарен инспекторат донесе забрана се додека не излезат резултатите. Институциите ќе си продолжат со постапувањето со цел утврдување на причината за појавата на симптомите, на нас ни беше важно ние да излеземе чисти и нормално да функционираме со цел да понудиме исхрана – вели Фејзулаху.

Тој информира дека периодот додека кујната била затворена со цел студентите да не бидат оштетени, ќе биде одредена помала партиципација.

– За овие денови што беа загубени ние како студентски дом ќе дадеме насоки на студентите да платат помала партиципација, ним да им излеземе по пресрет, бидејќи не по нивна вина беа оштетени на некој начин – објаснува директорот.

Од ЈЗУ Институт за јавно здравје Скопје и од ЈЗУ Центар за јавно здравје Скопје на нивната веб страна исто така соопштија дека храната во домот е безбедна.

„Добиени се резултати и дека сите шест земени примероци од храна ги задоволуваат прописите за микробиолошка безбедност на храната додека од осум земени бриса кај три примерока испитаните параметри не се во согласност со микробиолошките критериуми за хигиената на површини и предмети кои доаѓаат во контакт со храната. По добиените резултати земени се контролни брисеви од работните површини каде има позитивен наод. На ден 10.01.2023 год извршен е контролен инспекциски надзор по објектот – кујна на ДСД „Пелагонија” при што е констатирано дека е постапено по сите точки. Времената забрана престанува да важи и објектот продолжува со работа“, е наведено во соопштението.

Тој ден кујната ја користеле околу 600 студенти.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

(ЕКСКЛУЗИВНО) Држи ли ЈО Охрид во Притвор невино лице за да се задоволи б’лгарската мегаломанија???

Христијан Пендик(ов), лице за еднократна употреба во б’лгарската мегаломанија, стана една од најозборуваните личности која служи за поткусурување на големобугарските аспирации кон Македонија. Но, што...

Покојниот крал на попот ќе го игра неговиот внук Џафар Џексон

Американскиот режисер Антоан Фуква го пронајде главниот актер за неговиот планиран филм за животот на поп ѕвездата Мајкл Џексон. Главната улога во филмот Мајкл...

Затворениците во САД ќе можат да си ја скратат казната со донирање органи

Затворениците во американската сојузна држава Масачусетс ќе можат да ги намалат затворските казни за најмалку два месеци доколку донираат коскена срж или органи. Доколку законот...
spot_img
spot_img
spot_img