20.9 C
Ohrid
Tuesday, May 17, 2022

По смртта на Малена, Клепетан најде нова љубов: Ќе има и бебиња

НАЈЧИТАНО

Клепетан, мажјакот штрк и една од најпопуларните птици во Хрватска, повторно е во селото Бродски Варош, односно во дворот на Стјепан Вокиќ, кој го негува веќе 20 години. Иако женката Малена, со која со години правеше гнездо, почина минатата година, Клепетан се врати, како што предвидел Стјепан, кон средината на четвртиот месец.

Дошол во селото, па одлетал и се вратил со женката
„Тој дојде на 14 април. Последните шест години тој доаѓаше последен од сите, неговиот пријател беше дојден еден месец пред него. Кога дојде, ми зеде месо, но си замина и го немаше неколку дена“, вели Стјепан, кој, како што вели, претпоставувал дека отишол да бара женка, пишува Индекс.хр.

Неговата претпоставка се покажа точна.

„Се врати на 22 април, а со него беше една женка. Сега имаат гнездо, а за 18 до 20 дена ќе се подмладат. Секој има своја смена. Кога таа седи на јајца, тој талка, и обратно“, рече Стјепан, нагласувајќи дека Клепетан се однесува кон својот нов партнер исто како што се однесувал кон Малена.

„Сите штркови изгледаат слично, пердувите им се со иста боја. Луѓето носат овој или оној капут или возат „Фиќ“ или мерцедес, па ние се камуфлираме, а животните не. Пред се им е да го продолжат својот вид“, објаснува Стјепан.

Го прашавме дали веќе смислил име за новиот придружник на Клепетан. „Јас ја викам и Малена“, одговори тој, „што можеби не е фер. Уште не се навикнала на мене, се плаши да не се оддалечи ни десет метри. Затоа Клепетан не се колеба, тој е газда овде“.

„Да бев во Италија, ќе имав посета како во Меѓугорје“
Клепетан, вели Стјепан, се уште се сеќава на своето прво малечко: „Не сака да оди во старото гнездо. Некогаш оди горе и потоа се тагува, се чини дека се ми кажува нешто. И двајцата одиме таму каде што е погребана. Одам, а тој ме следи, како теле “.

Посочува и дека финансиски му станува се потешко да се грижи за животните и да ги храни. На секои неколку дена, возејќи од канал до канал за да собере риба, поминува по сто километри.

„Кога ќе се изведат малите, тогаш ќе има проблем. Никого не барав ништо, но никој не ми помогна, ниту од градот, ниту од државата. Да бев во Италија, ќе заработев од тоа, ќе имав посета како во Меѓугорје“, изјави Стјепан Вокиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО