24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Последиците од климатските промени ќе се одразат и на глобалниот рејтинг

НАЈЧИТАНО

Масовната загуба на биодиверзитетот во светот може да предизвика доволно економска штета до крајот на деценијата за сериозно да се намали повеќе од половина од националните кредитни рејтинзи, вклучувајќи го и кинескиот, предупредува првата голема студија.

Студијата објавена од група британски универзитети во четвртокот анализираше голем број сценарија, вклучително и она во кое делумниот колапс на клучните екосистеми ги опустоши индустриите зависни од природата, како што се земјоделството и рибарството, на кои се потпираат некои економии.

Се проценува дека штетниот ефект ќе доведе до тоа 58 отсто од 26-те проучувани земји да се соочат со најмалку еден степен на намалување на рејтингот.

Бидејќи проценките влијаат на тоа колку владите треба да платат за да позајмуваат на глобалните пазари на капитал, намалувањето би резултирало со дополнителни каматни трошоци од 28 до 53 милијарди долари годишно.

„Влијанието врз рејтингот според сценариото за делумен колапс на екосистемските услуги е значајно во многу случаи“, се вели во извештајот, додавајќи дека овие дополнителни трошоци за долгот ќе значат дека владите ќе имаат уште помалку да трошат, а хипотекарните стапки ќе се зголемат.

Студијата на Универзитетот во Источна Англија, Кембриџ, Универзитетот Шефилд Халам и Универзитетот СОАС во Лондон покажува дека Кина и Малезија ќе бидат најтешко погодени, со оценки пад за повеќе од шест степени во сценарио за делумен колапс.

Индија, Бангладеш, Индонезија и Етиопија ќе се соочат со намалување на оценките за приближно четири степени, додека речиси една третина од анализираните земји ќе имаат повеќе од три.

За Кина, кредитната криза ќе бара дополнителни 12 до 18 милијарди долари годишно од каматоносниот буџет, додека високо задолжениот корпоративен сектор во земјата ќе има дополнителни 20 до 30 милијарди долари.

Трошоците на Малезија ќе се зголемат помеѓу 1 и 2,6 милијарди долари, додека компаниите ќе треба да покријат дополнителни 1 до 2,3 милијарди долари.

Уште поважно, двете земји би преминале од инвестициско на шпекулативно ниво“, се вели во извештајот.

„Загубата на биодиверзитетот може да влијае на економиите на многу начини. Колапсот во рибарството, на пример, предизвикува економски шокови долж националните синџири на снабдување и во другите индустрии“, рече коавторката д-р Патричја Клусак, вонреден истражувач во Институтот Кембриџ Бенет и вонреден професор на Универзитетот во Источна Англија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО