16.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Поскапува регистрацијата на автомобилот, објавена и колку

НАЈЧИТАНО

Регистрацијата на автомобил може да се зголеми за околу триесет куни, поради дополнителното осигурување од диви животни. На првиот тендер Министерството за земјоделство не склучи ниту една полиса за осигурување со осигурителните компании кои сметаат дека понудените 40 милиони куни не се доволни за покривање на вкупната штета.

Министерството за земјоделство распиша втор тендер на кој осигурува околу 50 милиони куни, а во преодниот период, додека не се најде осигурител, штетата од дивиот свет ќе се финансира од буџетот на Министерството преку Хрватското ловечко друштво, јавува ХРТ.

Според полициската статистика, повеќе од 1.640 средби на диви животни на возила се случиле во 2018 година, а денес таа бројка е три пати поголема. Штетата на автомобилите во 2018 година изнесуваше околу 17 милиони куни, денес е повеќе од 50 милиони куни, изјави репортерот на ХТВ, Ивица Грудичек, кој за прашањето за обезбедување на штета од дивиот свет разговараше со Иван Кутњак, член на Извршниот одбор на Хрватската ловечка алијанса.

„За жал, од 1 јуни дефинитивно немаме осигурителна компанија која би ја завршила квалитетната осигурителна работа бидејќи никој не се пријавил на тендерот што го објави Министерството за земјоделство. Сега имаме сложена ситуација, но Хрватското ловечко друштво се обиде да го ублажи овој проблем во соработка и договор со Министерството“, изјави Иван Кутњак.

Тој објасни дека договорот ќе важи привремено, а Хрватското ловечко друштво ќе мора да ангажира судски експерти за да ја проценат штетата од рацијата на дивечот. Ова, рече тој, сигурно ќе ги покачи трошоците на неговиот сопственик за 20-30 куни при регистрација на возилото.

Тој ги советуваше возачите да возат внимателно и побавно на места каде што е можно налетување на диви животни.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО