25.9 C
Ohrid
Wednesday, July 6, 2022

Порфириј ја одобри автокефалноста на МПЦ

НАЈЧИТАНО

Со громогласен аплауз и солзи радосници утринава во Соборниот храм во Скопје беше пречекана одлуката на Светиот синод на Српската православна црква да ја одобри, благослови и да ја признае автокефалноста на МПЦ-ОА. За ова извести српскиот патријарх Порфириј по причеста и долгата заедничка богослужба. Истовремено, стигна веста дека писмото за автокефалност е примено во Цариград и дека на 12 јуни, Духовден, кога е 50-тиот роденден на македонската црква, МПЦ-ОА ќе сослужува на заедничка литургија со Вселенската патријаршија во Фанар.

Еве како Порфириј ја обзнани веста за автокефалноста:

– А сега браќа и сестри, доаѓајќи носиме уште една вест. Светиот сабор на СПЦ едногласно излезе во пресерт на молбата на МПЦ-ОА, соборот на нашата црква ја одоброува, ја благословува и ја признава автокефалноста на ова црква – рече Порфириј по што следеше аплаузот.

Video Player

– Во исто време, светиот сабор на нашата црква, достави должност на нашиот Синод во соработка со светиот синод на МПЦ-ОА да ги разработат техничките детали, а потоа ќе се следи и свеченото прогласување на свечениот акт. Потоа ќе бидат повикани сите други цркви да го прифатат автокефалниот статус на Македонската православна црква – додаде тој.

– Браќа и сестри, ние сме сигурни, дека сите останати помесни цркви со радост ќе ја дочекаат оваа вест и дека ќе се радуват дека ќе расте нашиот Господ, да расте црквата негова, пламенот на љубовта, ние не стануваме посиромашни, туку се разгорува пламенот, тој станува поголем и поширок. Во овој момент. Ве молиме и вас, вие да нѐ примите во вашите молитви. Нека е голем Господ. Амин.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО