2.9 C
Ohrid
Tuesday, January 31, 2023

Поранешниот претседател на Кривичен вели дека бил дискриминиран

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Основниот суд – Велес и Апелациониот суд – Скопје, со нивните пресуди против поранешниот претседател на Основниот Кривичен суд – Скопје, Владимир Панчевски сториле повреда на слободите и правата на човекот и граѓанинот што се однесува на забраната на дискриминација на граѓаните по основ на социјалната припадност, се вели во Барањето за заштита на слободиte и права на Владимир Панечевски, доставено до Уставниот суд.

Ова Барање е една од точките на дневниот ред на утрешната седница на Уставен суд.

Меѓу другото, од Уставен суд информираат дека подносителот на Барањето наведува дека бил дискриминиран во споредба со сите останати судии и претседатели на судови, затоа што за разлика од нив само тој не ги уживал уставно и законски загарантираните права кои ги имале носителите на судиски функции.

– Според подносителот на Барањето, оттука произлегувала дискриминаторската природа на теоријата на случај на Јавното обвинителство, која била прифатена од Основниот суд во Велес и Апелациониот суд во Скопје и резултирало со носење на актите коишто се оспоруваат. Според подносителот на Барањето, со оспорените акти, била сторена повреда покрај на член 110 алинеја 3 и на членот 9 од Уставот, како и на член 6 став 1 и членот 14 од Европската конвенција за заштита на човековите права, инфомираат од Уставен суд на Република Северна Македонија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Дали ќе се исценираат инциденти, прашува ВМРО-ДПМНЕ

СДСМ и владата да одговорат дали зачестените бегства од затворите се смислено сценарио во коешто побегнатите се пуштени да предизвикаат инциденти во државата на...

Финската полиција нема да дозволи палење на свети книги како Куранот на јавни места

Финската полиција најави дека нема да дозволи палење на свети книги како Куранот на јавни места. Според финските медиуми, кои се повикуваат на новинската агенција...

Британија по излезот од ЕУ годишно губи по 100 милијарди фунти

Брегзит ја чини Велика Британија 100 милијарди фунти годишно (околу 124 милијарди долари) поради изгубеното производство, проценуваат експертите и додаваат дека британскиот БДП би...
spot_img
spot_img
spot_img