4.9 C
Ohrid
Monday, January 30, 2023

Пописот е направен по европска методологија

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Пописот е сработен по европска методологија и релевантноста на податоците не може да се оспорува заради незадоволство од самите бројки, изјави денеска за МИА директорот на Државниот завод за статистика (ДЗС), Апостол Симовски.

– Наша обврска е да ја покажеме реално состојбата и тоа го направивме, не се раководевме од тоа дали ќе исполниме нечие очекување или не – нагласи Симовски.

Според директорот на ДЗС, коментарите за подзастапеност на некои етнички заедници во Пописот или нивно неприфаќање на резултатите е целосно неоправдано, затоа што намалувањето се забележува во сите групи.

– Пописот покажа дека има намалување на бројот на населението, но нашата обврска како ДЗС е да дадеме реалната состојба согласно дефиницијата на резидентното население. Ако се направи споредба со последниот попис, имаме 185.834 жители помалку и тоа е забележливо кај сите етнички заедници – додаде Симовски.

Резултатите од пописот покажаа дека во однос на 2002 година вкупното население во државата е намалено за 185.834 лица или за 9,2 отсто.

Незадоволство од резултатите на пописот, но и бројноста на припадниците на нивната етничка заедница изразија неколку партии и организации.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Банките имаат долги списоци на одземен имот за продажба

Имоти на компании во стечај, производни погони, хотели, ресторани, машини опрема, станови, куќи, како и удели на поединци во компании, па се до кранови, маски и...

Ѝ испратил лажна банкарска сметка за уплата

СВР Штип поднесе кривична пријава против Ј.Т.С.(21) од Велика Британија, правно лице од Велика Британија и A.A.A.(44) од Велика Британија, поради постоење основи на...

Како популарниот Чет-бот би го решил спорот меѓу Македонија и Бугарија?

Македонци ѝ поставија прашање на интернет платформата Чет-ГПТ(Chat GPT), оперирана од најсофистигирана програма за вештачка интелигенција, како да се реши спорот меѓу Бугарија и Македонија. ChatGPT (Chat...
spot_img
spot_img
spot_img