7.6 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

Полицијата упати важно предупредување до граѓаните: Пазете се од кражби на плажа

НАЈЧИТАНО

Вториот случај е забележан истиот ден во попладневните часови на плажа во Ровињ.

Полицијата ги повикува граѓаните и туристите да бидат повнимателни со своите работи и да не носат големи суми пари, вреден накит или други скапи предмети на плажата.

Полицијата во Ровињ истражува два случаи на кражба од плажа. Имено, утрото на 15 јуни непознат сторител од плажа во туристичко место во областа Ровињ украл два ранци со мобилен телефон, очила, слушен апарат и други предмети, при што за десетици оштетил двајца австриски државјани на возраст од 57 и 68 години. илјада куни.

Вториот случај е регистриран истиот ден во попладневните часови на плажа во Ровињ, кога двајца австриски државјани на возраст од 42 и 40 години накратко ги оставиле своите ранци без надзор, кои ги користел непознат сторител и украле работи за плажа, инсулинска пумпа и други предмети. . Ги оштетил за неколку илјади куни.

За да се избегнат ваквите настани, од Истарската полициска управа апелираат граѓаните и туристите да бидат повнимателни со своите работи и да не носат големи суми пари, вреден накит или други скапи предмети на плажата.

Полицијата: Внимавајте на кражби на плажа
Како да ја намалите можноста за кражба од плажа:

-Доколку доаѓате на плажа со автомобил, затворете ги сите прозорци и заклучете ја вратата на возилото и не оставајте вредни предмети на видно место во возилото.

Доколку на плажата доаѓате со велосипед, уверете се во кражба така што ќе ја врзете за фиксни предмети (дрва, огради и сл.).

– Донесете ги само најпотребните работи на плажа и пари колку што ви требаат.

– Не чувајте лични документи и пари заедно, а доколку носите банкарска картичка чувајте ја одвоено од напишаниот ПИН број.

– Не покажувајте непотребно пари и други вредни предмети пред други.

– Чувајте ги клучевите што ги содржат имињата и броевите на становите, собите и возилата на скриено место.

– Чувајте ги вашите работи на плажа под контрола или оставете ги под надзор на позната личност.

– Внимавајте на наметливите луѓе кои ви нудат помош – не се сите добронамерни.

– Доколку ве ограбат, пребарајте ја околината, можеби ќе го најдете вашиот паричник – чувајте го во торба и предадете го на полицијата (можеби ќе најдат корисни индиции) и веднаш пријавете го инцидентот во полиција на 192.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО