16.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Покриеноста на имунизацијата со МРП вакцина е најниска од нејзиното воведување

НАЈЧИТАНО

Пред да се запише во градинките во Нови Сад, загрижува фактот што речиси секое друго дете во тој град е незаштитено од сипаници или сипаници, велат експертите.

МРП вакцината е еден од предусловите за прием во градинка, а опфатот на имунизација со таа вакцина е најмал од нејзиното воведување во 1993 година.

Процентите не кажуваат ништо ако не се стават во контекст на споредба на состојбата пред последната епидемија на морбили во Србија во 2017/18 година, кога покриеноста со првата доза вакцина во Републиката беше под 80 отсто четири последователни години. и создаде услови да се акумулира голем број незаштитени деца и воопшто најмладата популација и дека ги имавме сите услови да ја доживееме оваа епидемија во 2017/18 година, каде имавме над 5.500 пациенти, за жал 15 починати, секој трет беше хоспитализиран, “, вели епидемиологот Миољуб Ристиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО