3.3 C
Ohrid
Friday, February 3, 2023

Позначајни движења кај останатите финансиски институции (ОФИ): трет квартал на 2022 година

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Во третиот квартал на 2022 година, вкупните средства на останатите финансиски институции (ОФИ) достигнаа ниво од 173.854 милиони денари, што претставува квартално зголемување од 4.256 милиони денари. Најголемо учество во структурата на средствата на ОФИ и понатаму имаат пензиските фондови со 64,9%, а по нив следуваат осигурителните друштва, со учество од 18,2%.

Најголемиот дел од средствата на ОФИ им припаѓа на вложувањата во должнички хартии од вредност (учество од 51,2%), како и на вложувањата во сопственички хартии од вредност и пласмани во валути и депозити (учество од 23,8% и 10,0%, соодветно). На страна на обврските, најголемиот дел се однесува на технички резерви на осигурување и капитални сметки (учество од 57,9% и 32,8%, соодветно).

Најновото соопштение за позначајните движења кај ОФИ е достапно на следната врска: http://www.nbrm.mk/ns-newsarticle-bilans-i-pregledi-na-finansiskite-institucii-kvartalni-podatoci.nspx

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

МВР гарантира безбедно чествување на 4 февруари

Министерството за внатрешни работи најостро ги демантира, како што наведува, лагите изнесени на еден портал дека за безбедноста во сабота ќе се грижат и...

Даниел Поповиќ откри која е Џули од познатата песна

Музичарот Даниел Поповиќ ја претставуваше Југославија на Евровизија во 1983 година во Минхен со песната „Џули“. Освои високо четврто место и песната стана хит....

Откако еден обожавател од публиката во текот на последниот концерт на Адел покажал фотографија од својата покојна сопруга, пејачката се расплакала и му ја...

Откако еден обожавател од публиката во текот на последниот концерт на Адел покажал фотографија од својата покојна сопруга, пејачката се расплакала и му ја...
spot_img
spot_img
spot_img