Подрачните инспектори во Охрид се децидни: „Ноќен клуб може да работи и на аеродромската писта на аеродромот „Св. Апостол Павле“ во Охрид.“

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Нов скандал на повидок околу работењето на ноќниот клуб „Хангар“, открива Охридскај, во кој скандал повторно се појавува злосторничко здружение, но во овој случај истото надополнето со инспектори од Управата за јавни приходи, Пазарен инспекторат, Трудов инспекторат и припадници на Полицијата.

Една лиценца за два клуба – чудесна Македонија?

Ноќниот клуб „Хангар“ во Охрид нема дозвола за работа, или попозната како Лиценца за вршење на угостителска дејност. Објектот кој се наоѓа во поранешните магацински простории, ниту во минимален опсег не ги исполнува техничките услови за вршење на дејноста, притоа треба поседување на документот кој го издава Министерството за економија. Објектот воопшто не поседува заверен елаборат за противпожарна заштита кој би требало да биде одобрен од Трудовата инспекција за електрична инсталација во објектот.
Како што дознава редакцијата на Охридскај, на работен состанок во СВР Охрид биле повикани раководителите на Пазарниот инспекторат од Охрид, Трудовиот инспекторат од Охрид, како и раководителот на подрачната единица на Управата за јавни приходи во Охрид, а состанокот имал само една точка на дневен ред: Со која издадена лиценца е дозволено работењето на ноќниот клуб „Хангар“ во Охрид?!
Според сознанието на нашата редакција, со ноќниот клуб „Хангар“ во Охрид стопанисува фирмата „Тропикал“ ДООЕЛ Охрид, која го поседува ноќниот клуб „Аломос“ во Спортската сала „Билјани извори“ во Охрид. Од страна на претставникот на СВР Охрид било посочено до надлежните претставници на повиканите испекторати, дека при извршените контроли во ноќниот клуб „Хангар“ од страна на овластените лица, на полициските службеници им била дадена на увид друга документација која се однесувала на ноќниот клуб „Аломос“, како и дека сопствениците на ноќниот клуб „Хангар“ се повикувале на правна основа дека фирмата поседувала лиценца за ноќен клуб и дека ирелевантен е фактот каде ќе се наоѓа ноќниот клуб.
Претставникот на СВР Охрид побарал од надлежните претставници на испекторатите да се произнесат околу тоа дали лиценцата издадена на фирмата „Тропикал“ за ноќниот клуб „Аломос“ има важност за друг објект, надвор од издадената лиценца за клубот во Спортската сала „Билјанини Извори“?
Запрепастува одговорот на претставниците на инспекторатите кои дале одговор дека фирмата е носител на лиценца и не важно за кој објект истата е издадена и е валидна и за друга локација освен посочената, и дека ноќниот клуб „Хангар“ можел да работи со истата лиценца која е издадена за клубот „Аломос“. Воедно, инспекторите уредно се потпишале на записникот од состанокот!!!

Колку рекет земаат инспекторите од нелегалното работење на еден ноќен клуб?

Еден е пишаниот закон кој е на сила, а други се непишаните инспекторски и апостолски криминални закони. Законот е јасен, една лиценца има важност за еден објект кој ги исполнил условите и лиценцата не може да биде валидна за други објекти. Според подрачните раководители во Охрид, фирмата која стопанисува со ноќниот клуб „Хангар“, доколку на сопствениците утре им падне на памет, со истата лиценца за работа би можеле да си отворат ноќен клуб на аеродромската писта на аеродромот „Св. Апостол Павле“ во Охрид, но не за друго туку за да не се малтретира Аца Лукас по патиштата додека имаме убава, голема, широка писта со бела линија, и сл.
Веќе споменатите инспекторати, како и СВР Охрид која издава согласност за работа на ноќен клуб или кабаре во смисла на заштита на јавниот ред и мир, должни се пред македонската јавност да дадат одговор за тоа како дозволиле своеволно толкување на закони, како и посредување во неовластеното збогатување, перење пари и трговија со наркотици?!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Османи повикува да се вратиме на позитивниот дијалог

„Време е да ставиме црта на пинг-понг дискусијата со Бугарија“, одговори денеска Бујар Османи на новинарско прашање дали македонското МНР ќе испрати протестна нота...

Јован Тозиевски ,Градоначалник на Општина Ресен-Искрено жалење од мое лично име и од името на граѓаните на Општина Ресен за катастрофалниот земјотрес кој и...

Изразувам искрено жалење од мое лично име и од името на граѓаните на Општина Ресен за катастрофалниот земјотрес кој и се случи на нашата...

Северна Македонија испраќа итна помош во Турција по катастрофалниот земјотрес

Владата на Република Северна Македонија попладнево одржа вонредна седница, со цел обезбедување итна помош за Република Турција, по катастрофалниот земјотрес што ја погоди земјата...

Moda

Екстравагантни изгледи на познатите од црвениот тепих на Греми наградите

Црвениот тепих на синоќешното 65. Греми награди секако не разочара. Најголемите музички имиња секогаш присуствуваат на најзвучната музичка вечер, а ни овогодинешната награда не...

Неочекуван тренд на хеланки оваа зима кои можете да ги носите во секое време и секаде

Да, хеланките со винил и кожен ефект се враќаат! На полето на хеланки, минатата година видовме (речиси) сè: особено хеланките со селотејп кај нозете повторно...

Тоа е најтренди боја на фармерки што ќе ја носиме во летото 2023 година

Сивите фармерки се дефинитивно крој во кој вреди да се инвестира ова лето. Широки сиви фармерки - тренд кој им ласка на сите типови на...
spot_img
spot_img
spot_img