20.9 C
Ohrid
Tuesday, May 17, 2022

Повик од албанскиот премиер: Безусловно признајте и осудете го геноцидот

НАЈЧИТАНО

Мнозинството во албанскиот парламент вчера одби да ја стави на дневен ред Резолуцијата за геноцид во Сребреница. По тој повод, Сабина Чудиќ, претседател на Главниот одбор на нашата партија, се обрати до албанскиот премиер Еди Рама.

Писмото го пренесуваме во целост:

„Почитуван премиер Рама,

Ви се обраќам по повод вчерашната одлука на албанскиот парламент да не ја разгледува Резолуцијата за признавање и осуда на геноцидот во Сребреница.

На самиот почеток ќе ве потсетам дека Меѓународниот суд на правдата во Хаг утврди дека во јули 1995 година биле убиени повеќе од 8.000 луѓе, а повеќе од 40.000 луѓе биле протерани, од кои многумина никогаш не се вратиле во своите домови. Сè уште трагаме по посмртните останки на над 1.000 жртви. Пресудите на Меѓународниот суд на правдата во Хаг несомнено утврдија дека е извршен геноцид врз Бошњаците во Сребреница. Жал ми е што морам да ви го спомнам ова во 2022 година.

Тоа се работи кои не смеат да бидат предмет на политички шпекулации доколку навистина постои политичка волја да се осуди геноцидот со Резолуција. Судејќи според вашите изјави во кои го признавате геноцидот, но и според изјавите на лидерите на опозицијата во Албанија, постои политичка волја. Затоа сте должни да ѝ објасните на целата европска, а особено на албанската и босанско-херцеговската јавност зошто Резолуцијата за осуда на геноцидот не беше ставена на дневен ред на албанскиот парламент.

Вашиот лаконски начин да ја префрлите одговорноста на опозицијата преку твит со кој не се расправате е особено понижувачки за жртвите и за сите добронамерни луѓе кои не гледаат проблем во осудата на геноцидот, приватен и институционален, но гледаат проблем. во изговори да не го стори тоа.

Ова ме зајакнува во мислењето дека Резолуцијата беше искористена за внатрешно политички препукувања во вашата земја. Да бидам целосно директен, првиот впечаток што ми се наметна, но и на целата јавност е дека проблемот лежи во тоа што предлогот дојде од опозициската партија. Сакате да ја спречите неговата партија да земе политички кредит во јавноста доколку се донесе Резолуцијата.

Потсетувам, никој не ја спречи вашата партија да предложи Резолуција и да ја усвои затоа што имате мнозинство во Собранието. Вие не го сторивте тоа, а човечката, морална одговорност, но и минимум политички разум побараа предложеното да го ставите на дневен ред, макар тоа да доаѓа од вашите најжестоки противници. Доколку имавте некакви несогласувања со нејзината содржина, Собранието беше местото каде што требаше да ги поставите и да постигнете целосен консензус за текстот на Резолуцијата.

Вториот впечаток, кој исто така е оправдан, е дека ја одложивте Резолуцијата (ја одбивте?) поради надворешнополитичките планови на вашата влада во однос на Отворениот Балкан и преговорите со Александар Вучиќ. Треба да одговорите дали за вас постои надворешнополитичка отстапка вредна за понижување на жртвите на геноцидот и, ако е така, за што се работи. Сакам да верувам дека тоа не е така.

Она што е важно да се знае, а што изгледа не сте свесни, е дека институционалната осуда на геноцидот во Сребреница е кохезивен елемент на сите сили во одбрана на демократските вредности и најголемите достигнувања на модерната цивилизација. На спротивната страна се силите предводени од Русија. Во контекст на нивната агресија во Украина и можноста за нов геноцид во Европа, ова веќе не е само поделба на вредностите, туку и блок и рововска поделба. Геноцидот во Сребреница е местото што ја позиционира Албанија во таа поделба повеќе од било што друго.

Од мојата голема почит кон албанскиот народ, сакам Албанија да биде на западната страна, а не онаму каде што беше веќе во времето на Енвер Хоџа. За тоа ќе одлучи вашата одговорност кон сопствениот народ, а тоа се рефлектира во вашата одговорност кон народот на Босна и Херцеговина, особено кон жртвите на геноцидот, 8372 од нив и сите оние кои се поврзани и пријателски со нив.

Се надевам дека резолуцијата за неговата осуда ќе биде усвоена на јулската седница на албанскиот парламент посветена на геноцидот во Сребреница и дека сите пратеници без исклучок ќе бидат за тоа. Верувам дека можам да придонесам за искрените одговори на прашањата што ви ги поставив и дека благодарение на нив, односите меѓу БиХ и Албанија несомнено ќе останат пријателски и на политички план. На ниво на односи меѓу нашите граѓани, тие никогаш не биле доведени во прашање“.

Сабина Чудиќ официјално го испратила писмото на албански и англиски јазик до албанскиот премиер.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО