2.9 C
Ohrid
Sunday, November 27, 2022

Повеќе од 100.000 украински бегалци работат во Полска од почетокот на руската инвазија

НАЈЧИТАНО

Повеќе од 100.000 украински бегалци работат во Полска од почетокот на руската инвазија
Од почетокот на руската инвазија на Украина на 24 февруари, во Полска работат повеќе од 100.000 украински бегалци, кои по процесот на прифаќање и интеграција имаат право на вработување, бесплатна медицинска нега, образование и социјална помош.

Лех Справка, првиот човек на Лублинското војводство, покраина во Полска, на група новинари од Србија на граничниот премин Дорохуск им претстави начин на минување на границата со бегалци.

По минувањето на границата полските власти им пружаат прва помош во прифатните центри, а потоа им обезбедуваат превоз до местото каде што сакаат да престојуваат.

Бесплатни автобуси се организирани од прифатните центри до Краков, Варшава и други градови во Полска, но и до границата со Германија.

„Втората фаза од процесот е овие луѓе да се интегрираат во полското секојдневие, да најдат работа. Најважната област е образованието, да се прифатат во тој систем, втората е социјалната помош, третата е медицинската помош и да се стабилизираат сместување, да не се селат како и да им се овозможи да работат во нивниот сектор“, изјави војводата Справка.

Новиот полски закон донесен од бегалците им го олесни и побрзо интегрирањето.

„Основата на тој закон е дека на бегалците не им се даваат поголеми или помали права од граѓаните на Полска“, рече Справка, додавајќи дека од почетокот на војната во Полска се вработени околу 100.000 Украинци.

Војводата изјави дека покрај полските власти, вклучени се и граѓани и невладини организации, а многу полски семејства примиле бегалци од Украина.

„Во случај сопственикот на сместувањето да не земе пари од бегалецот, тој добива грант од државата од 40 злоти (околу 1.000 динари) по лице дневно“, рече војводата.

Војводството Лублин има шест гранични премини, четири за патнички и товарни возила и два за железнички сообраќај.

Помеѓу милион и два милиони украински бегалци во Полска
Процедурата за трансфер на украинските бегалци е поедноставена, тие можат да влезат во Полска со кој било документ за идентификација, додека некои се примени без документи, изјавија за новинарите лица од полската гранична полиција.

Пред војната, на граѓаните на Украина им требаше пасош за влез во Полска.

Поради големиот прилив на бегалци кои бегаат од војната во Украина, зголемен е бројот на контролни пунктови на граничниот премин Дорохуск, а се јавуваат и контролори од другите делови на земјата, кои работеле 24 часа на ден во екот на бегалскиот бран. .

Отворени се и неколку ленти за излез, изјави потполковник Славомир Гантас, командант на полската гранична полиција.

„Најмногу бегалци поминаа на 7 март. Над 20.000 луѓе ја поминаа контролата за 24 часа, од кои над 7.000 беа пешаци“, рече Ганташ.

Тимот на новинската агенција Бета го посети граничниот премин Дорохуск меѓу Полска и Украина, преку кој од почетокот на руската инвазија поминале 462 илјади луѓе, од кои 44 илјади пешки.

По смирувањето на ситуацијата во западна Украина и интензивирањето на конфликтот во источниот дел на земјата, голем број бегалци се вратија во Украина.

Полските власти проценуваат дека моментално во таа земја има меѓу еден и два милиони бегалци.

Во последните денови се намалува бројот на бегалците кои бегаат во Полска, а според податоците на граничната полиција, околу 900 од нив преминале на 10 мај.

На граничниот премин Дорохуск, пак, се формираат долги колони по ленти кон Украина, долги и до 15 километри.

Покрај камиони, има и голем број патнички возила, а освен Украинци, според полските цариници, во Украина влегуваат и странски државјани. Тие купуваат многу во Полска и им ги пренесуваат неопходните работи на Украинците.

Русија започна воена инвазија на Украина на 24 февруари, а според УНХЦР, повеќе од пет милиони луѓе ја напуштиле земјата оттогаш, повеќето во Полска, повеќе од три милиони.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО