27.9 C
Ohrid
Tuesday, August 16, 2022

Пилешкото месо во БиХ поевтинило за дваесет проценти

НАЈЧИТАНО

Пилешкото во БиХ поевтини за дваесет проценти во однос на пролетта, а со оглед на тоа што цените на житариците на светските берзи полека паѓаат, во наредниот период се очекува дополнителен пад на цените, изјави Предраг Миличиќ, претседател на Координативното тело за живина. и живина во БиХ.

Тој нагласува дека пазарот донекаде се смирил во однос на пролетта, кога имаше енормно поскапување на пилешкото, а килограм бело пилешко месо чинеше и до М16.

„Имаше пад на цените, што доста ги опушти џебовите на потрошувачите. Ова е последица пред се на многу слаб пазар и пад на сообраќајот. Дополнително, состојбата е подобрена и кога е во прашање производството на добиточна храна, со оглед на тоа што се укинати целосните забрани за увоз“, вели Миличиќ за „Глас Српске“.

Тој посочи дека охрабрувачки се последните информации од светските берзи, дека цените на житото, кои во изминатиот период достигнаа историски максимум, полека паѓаат.

„Ова ни дава за право да се надеваме дека и цените на готовите производи дополнително ќе паднат. Кога станува збор за цените на јајцата за јадење, тие не можеа ни приближно да го следат растот на влезните компоненти, имајќи го предвид вишокот на производство на целата територија на Босна и Херцеговина, па затоа очекуваме нормализирање на цените на јајцата само во вториот дел од годината“, изјави Миличиќ.

Тој посочи дека според сегашните цени на јајцата, производителите се на нула, па дури и во минус, што, вели, веќе доведе до затворање на неколку фарми.

Миличиќ, кој е и директор на компанијата „Агрекс“ од Доњи Жабар – единствената во БиХ што има дозвола за извоз на јајца за преработка во Европската унија, вели дека изминатите два месеци биле исклучително тешки.

„Сите вишок успеавме да го испратиме на странскиот пазар. Во девет пратки извезовме вкупно 2,72 милиони парчиња јајца во Хрватска и Италија на преработка“, рече Миличиќ, нагласувајќи дека овој пласман во добра мерка им помогнал на сите други производители во Босна и Херцеговина, бидејќи сите морале да се борат за дел од домашните пазари, цените и негативните страни би биле уште подрастични.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО