8.9 C
Ohrid
Sunday, December 4, 2022

Пет начини како да го научите кучето да не ги допира вашите работи

НАЈЧИТАНО

Секој сопственик на куче барем еднаш се нашол во ситуација да мора да се бори со куче кое му ги зема и каснува неговите работи. Упорното куче едноставно не може или не сака да разбере што е негово, а што е твое и постојано се обидува да си игра, касне или украде некои од вашите работи. Без разлика дали се работи за вашите омилени влечки, весник, детски играчки или дури и облека и мебел, оваа навика може да биде иритирачка, но и опасна за вашето куче.

Најчеста реакција кога ќе видите куче во акција е да кажете „не“ или „пушти“, со енергично истегнување низ куќата и обиди да го украде предметот што го присвоил. Кучето понекогаш го разбира истегнувањето и викањето како игра, па тоа се претвора во маѓепсан круг на лошо однесување на кучето и ваши обиди да го спречите.

1. Останете смирени
Првиот чекор во барањето што е вашиот клуч е целиот процес: бидете смирени и не реагирајте инстинктивно со викање и бркање на кучето. Ова може да биде тешко да се постигне ако вашето куче земе нешто што е вредно за вас или што лесно може да ве уништи, но важно е успешно да ја совладате првата фаза и да продолжите низ следните фази.

Ако вашето куче стане возбудено, навредено или под стрес од ситуацијата, дури и ако е лоша, тоа само дополнително ќе ја ескалира и ќе го наведе кучето да продолжи да бара нови работи за крадење, џвакање или играње за да ја надмине анксиозноста. и ја задоволи потребата да се џвака.

2. Погрижете се вашето куче да знае дека е виновен
Немојте да се фрлате на кучето и да не се обидувате да му го грабнете предметот од устата, но не викајте или удирајте го кучето. Привлечете го вниманието на кучето користејќи го неговото име и гест за да го натерате да погледне во вас, а потоа издадете команда што тој ја препознава.

Зајакнете го ова така што ќе ја ставите раката на вратот или на страната на кучето за да го принудите да се сврти кон вас и да ја следи командата, наместо да се фокусира на предметот.

3. Одвлечете го вниманието на кучето
Откако кучето ќе го предаде предметниот предмет, оттргнете му го вниманието од предметот нудејќи му алтернатива или награда, како што е соодветна играчка што особено ја сака или уживање. Ако не успеавте да го убедите кучето да го ослободи предметот во втората фаза, оваа фаза може да се искористи како преговарање за да го убедите кучето да ви го даде она што го сака во замена за нешто друго.

Никогаш не нудете му замена на кучето, а потоа одземете го забранетиот предмет и она за што сте го замениле. Ова само ќе го натера вашето куче да одбие слични зделки во иднина. Секогаш внимавајте кучето да го ослободи предметот што го сакате пред да му понудите алтернатива. Не ја прифаќајте можноста кучето да ги чува двата предмети или да бара спорна ствар откако веќе има земено замена за него.

4. Преземете ја сопственоста на предметот
Ова е многу важно и не значи само дека ќе го земете предметот што кучето го испуштил и ќе одите со него. Кажете му на вашето куче со говорот на телото и тонот на гласот дека предметот што го зел е ваш и не треба да се споделува. Ова е ефикасен метод за комуникација со вашето куче, бидејќи така комуницира водачот на глутницата, а тоа е јазик што вашето куче лесно ќе го разбере.

5. Обезбедете алтернатива
Џвакањето работи, закопувањето играчки или чувањето „богатства“ се природно однесување на кучето. Ако вашето куче ги практикува на погрешен и несоодветен начин, понудете му алтернатива. Кучињата уживаат да џвакаат работи за да ја ублажат забоболката која расте на рана возраст или, кога ќе пораснат, да се ослободат од стресот или да се забавуваат. Обезбедете му на вашето куче доволно играчки за џвакање за да има хоби и наместо тоа да престане да ви ги зема работите, пишува Индекс.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО