23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Пет месеци затвор за „хејтери“ за поттикнување омраза

НАЈЧИТАНО

Апелацискиот совет на Судот на Босна и Херцеговина во март донесе второстепена пресуда со која ги осуди Душан Сладојевиќ, Славко Алексиќ и Ристо Лечиќ на по пет месеци затвор за поттикнување национална, расна и верска омраза, раздор и нетрпеливост во и околу Вишеград. 2019 година.

Во неправосилната пресуда што денеска ја донесе судијката Азра Милетиќ, Апелацискиот совет утврди дека Сладојевиќ, Алексиќ и Лечиќ со своите активности на собирот на „еднаквите“ во Вишеград го величеле четничкото движење и Дража Михаиловиќ и пееле песни кои повикуваат на насилство, сторил кривично дело поттикнување национална, расна и верска омраза, раздор и нетрпеливост.

Нивното судење започна во јули 2021 година, а со првостепената пресуда од декември минатата година, Судот на Босна и Херцеговина ги ослободи од обвиненијата што ги собраа утрото на 10 март 2019 година на Плоштадот на паднатите војници во Вишеград. во организација на општинскиот одбор на Вишеград.

Сладојевиќ потоа беше ослободен како претседател на „Равногорското движење Република Српска“, по составот, им се обрати на присутните и му го предаде извештајот на обвинетиот Алексиќ, а во позадина се пушта песна со стихови кои предизвикуваат страв.

Според претходна пресуда, Алексиќ е ослободен од обвинението дека откако Сладојевиќ му го предал извештајот на сајтот „Дражевина“, на присутните им се обратил со зборовите „Браќа од Равна Гора, браќа четници“. песна „Подготви се , подгответе се четници“.

Лечиќ беше ослободен од обвинението дека пред хотелот „Вишеград“ почнал да пее виолина во која го велича четничкото движење, која во неговиот текст изразува закана или насилство и предизвика вознемиреност и страв кај населението, особено кај повратниците и граѓаните на Вишеград и околината. градови.

Постои можност за обжалување на второстепената пресуда до Третостепениот совет на Судот на БиХ, пренесува Detektor.ba

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО